MENU

Rafale

Viac ako 150 lietadiel v službe


Vývoj nadzvukového stíhacieho lietadla novej generácie sa začal v západnej Európe zvažovať v prvej polovici 70. rokov. Pre spoločný vývoj sa rozhodli v roku 1983 Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Taliansko a Veľká Británia. Francúzi však čoskoro projekt opustili a venovali sa vývoju vlastného lietadla Rafale.

V druhej polovici sedemdesiatych rokov Francúzske ozbrojené sily začali vývoj náhrady lietadiel Mirage III, IV, 5, Jaguar a výhľadovo aj práve do výzbroje pripravovaných lietadiel Mirage 2000. S cieľom znížiť náklady na vývoj sa Francúzsko pripojilo ku Nemecku, Španielsku, Taliansku a Veľkej Británii, ktoré hľadali náhradu za lietadlá F-4 Phantom II, F-104 Starfighter a Jaguar. V roku 1979 sa francúzska firma Dassault spojila s firmami MBB z Nemecka a BAe z Veľkej Británie a začali vývoj projektu ECA (European Collaborative Fighter) premenovanom onedlho na ECA (European Combat Aircraft). Projekt bol zrušený v roku 1981 pre nezlučiteľnosť požiadaviek a názorov zadávateľov aj riešiteľov.

V roku 1983 sa Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Taliansko a Veľká Británia znovu spojili v rámci programu FEFA (Future European Fighter Aircraft). V roku 1984 však Francúzsko požadovalo ľahšiu verziu výsledného produktu ako ostatné krajiny, žiadalo zapracovať do projektu verziu pre použitie na lietadlových lodiach a požadovalo vedúcu úlohu v projekte. Napokon sa spoločenstvo rozpadlo.

Text: RNDr. Michal J. Stolár, Martin Stolár
Foto: Alexander Golz, Michal J. Stolár, Dassault, USAF, US Navy

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 6/2019, ktorý vyšiel 5. 6. 2019.

Obsah L+K 6/2019 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.