MENU

Košice s Viedňou spája Adria

Cestujúci, ktorí často cestujú z východoslovenskej metropoly do rakúskeho hlavného mesta či naopak, považujú za bežné, že v Košiciach či vo Viedni nastupujú do lietadla, ktoré má na trupe nápis Austrian – ide o lietadlá, patriace rakúskej leteckej spoločnosti Austrian Airlines. V súčasnosti to však tak nie je, pretože – ako si to cestujúci určite všimli –na linke medzi Košicami a Viedňou lietajú lietadlá, patriace slovinskej leteckej spoločnosti Adria.

Lietadlá tejto spoločnosti budú spomenutú linku obsluhovať celú letnú sezónu. Spoločnosť Adria Airways bola pôvodne založená ako Adria Aviapromet, a to v roku 1961, teda ešte za existencie Juhoslávie. Po rozpade tejto federácie a osamostatnení sa Slovinska sa Adria Airways stali najväčšou leteckou spoločnosťou nového štátu. Spoločnosť má sídlo na letisku slovinského hlavného mesta Ľubľana.

Flotila spoločnosti pozostáva z 20 lietadiel, z toho deväť je Bombardier CRJ900. Skratka CRJ znamená Canadair Regional Jet, teda regionálne dopravné lietadlo spoločnosti Canadair. Typ CRJ bol vyvinutý spoločnosťou Canadair, ktorá je od roku 1986 súčasťou koncernu Bombardier. Verzia CRJ900, ktorá môže dopraviť až 90 cestujúcich do vzdialenosti 3660 km, po prvý raz vzlietla 21. februára 2001. V máji 2007 oznámil Bombardier začatie výroby modernizovanej verzie CRJ900 Next Gen, ktorá sa vyznačuje novým vnútorným vybavením s väčšími oknami, osvetlením LED a väčšími skrinkami na príručnú batožinu. Znížili sa aj náklady na údržbu a spotreba paliva klesla o 4 %. Na košickom letisku sme nedávno po prílete z Viedne zastihli lietadlo Bombardier CRJ900LR (LR znamená long range, čiže dlhší dolet), ktoré má slovinskú poznávaciu značku S5-AAN. Lietadlo má dvojtriednu kabínu pre 86 cestujúcich a spoločnosti Adria Airways bolo dodané v roku 2008.

Text a foto: Radomír Mlýnek

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.