MENU

Mirage III nad Alpami

Let v dvojmiestnej verzii bojového lietadla je jedným z najväčších zážitkov, k akému sa obdivovateľ leteckej techniky môže dopracovať. Z nášho kolektívu sa to podarilo Alexandrovi Golzovi na zadnom sedadle Mirage IIIDS - jediného civilného dvojmiestneho lietadla tohto typu na svete. Prevádzkuje ho múzeum vojenského letectva vo švajčiarskom Payerne.

Musée de l’Aviation Militaire de Payerne Clin d’Ailes prezentuje v dvoch halách na ploche väčšej ako 3500 m² vynikajúcu zbierku historickej a súčasnej vojenskej leteckej techniky švajčiarskych vzdušných síl v podobe desiatich lietadiel, dvoch vrtuľníkov a funkčných letových simulátorov. Tunajšou hviezdou je jediné civilné dvojmiestne lietadlo Mirage IIIDS umožňujúce fanúšikom letectva zažiť niečo jedinečné a úžasné.

Nie je to prvé lietadlo, ktorému entuziasti v Payerne po ukončení vojenskej služby umožnili civilnú kariéru. Po vyradení typu Hawker Hunter založili 19. novembra 1994 vojenskí piloti spolok La Cinquième Escadrille. Ten ako predchodca dnešného múzea už v roku 1995 získal jednomiestny stíhací bombardér Hawker Hunter Mk.58 s vojenským označením J-4078 a ako exponát ho vystavil v bývalej tesárskej dielni v obci Arnex-sur-Orbe. V roku 1998 sa začala príprava výstavby skutočného leteckého múzea na vojenskom letisku Payerne. Pre financovanie zámeru bol najprv založený spolok Espace Passion. Potom v roku 1999 vznikla na popud ministerstva obrany nadácia Fondation du Musée de l’Aviation Militaire de Payerne. Výstavba múzea sa začala po získaní sponzorov o tri roky neskôr a 23. apríla 2003 ho otvorili pod názvom Clin d’Ailes (Mihnutie krídel). Jedným zo základných zámerov bolo prevádzkovať raritné stroje a ponúkať lety v nich. Prvým lietajúcim exponátom bol dvojmiestny Hunter T.68 s vojenským označením J-4203 a civilnou poznávacou značkou HB-RVW, ktorý po prvý raz vzlietol s platiacim cestujúcim 18. mája 2004.

Text: Alexander Golz, RNDr. Michal J. Stolár
Foto: autori, Gil Schneeberger

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 4/2019, ktorý vyšiel 3. 4. 2019.

Obsah L+K 4/2019 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.