MENU

Vzdušné sily Strednej Ázie

Afganistan a Kazachstan


Rozpad Sovietskeho zväzu v roku 1991 vyústil do vzniku radu nových štátnych útvarov. Z bývalých sovietskych socialistických republík v Strednej Ázii vznikli republiky Kazachstan, Kirgizsko, Tadžikistan, Turkménsko a Uzbekistan. O tento strategicky významný región, zahrnujúci aj republiku Afganistan, súperili ruské aj britské impérium, Sovietsky zväz a USA či islamistické hnutia.

Vzdušné sily Afganistanu
Vznikli za pomoci Sovietskeho zväzu nariadením kráľa Amanulaha Khana 22. augusta 1924. Ich ďalší rozvoj nastal v 60. rokoch minulého storočia za kráľa Zahira Shaha a opäť za pomoci Sovietskeho zväzu. Po invázii Sovietskej armády v decembri 1979 dosiahli v 80. rokoch stav až 12 000 príslušníkov a 500 lietadiel a vrtuľníkov, medzi nimi viac ako 250 bojových.

Vzdušné sily Kazachstanu
V čase rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 bolo v Kazašskej sovietskej socialistickej republike množstvo leteckých jednotiek a útvarov PVO, diaľkového, frontového i vojskového letectva. Na viac ako 25 základniach stálo okolo 1200 lietadiel a vrtuľníkov rôznych typov a verzií. Časť tejto techniky, okrem iného aj 30 Tu-95, po vzniku samostatnej Kazašskej republiky opustila so súhlasom domácich úradov jej územie. Úlohu tu zohrali nielen záujmy Ruska, ale aj to, že Kazachstan nemal dosť prostriedkov na prevádzkovanie tejto techniky.

Text: RNDr. Michal J. Stolár
Foto: autor, Alexander Golz, Miroslav Gyűrösi, AAF, KAF, USAF

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 2/2019, ktorý vyšiel 6. 2. 2019.

Obsah L+K 2/2019 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.