MENU

Clear Sky 2018

Letecká národná garda USA na Ukrajine


V októbri sa uskutočnilo doteraz najväčšie medzinárodné letecké cvičenie v histórii nezávislej Ukrajiny - Clear Sky 2018. Okrem domácich vzdušných síl sa na ňom zúčastnili letci ôsmich členských krajín NATO. Cvičenie sa nieslo aj v znamení 25. výročia spolupráce medzi Národnou gardou Kalifornie a Ozbrojenými silami Ukrajiny v rámci projektu US European Command State Partnership Program.

Cieľom bolo zdokonaliť spoluprácu Vzdušných síl Ukrajiny s leteckými silami Spojených štátov a ďalších členov Aliancie. Úlohou bolo precvičiť vybojovanie vzdušnej nadvlády, odrezanie bojiska a posilnenie jednotiek a útvarov, priamu leteckú podporu pozemných vojsk, letecký transport, leteckú zdravotnícku evakuáciu, záchranu zostrelených leteckých posádok, operácie bezposádkových leteckých prostriedkov či ochranu pred kybernetickými útokmi. Činnosť prebiehala vo vzdušnom priestore Poľska, Rumunska a západnej Ukrajiny.

Cvičenie otvorili prílety účastníkov od 4. októbra. Samotná výcviková činnosť prebiehala od 8. do 18. októbra. Odlety na materské základne sa uskutočnili 20. októbra. Úlohy plnilo viac ako 950 príslušníkov ozbrojených síl Belgicka, Dánska, Estónska, Holandska, Poľska, Rumunska, Ukrajiny, Spojeného kráľovstva a USA s viac ako 40 lietadlami, desiatkami protilietadlových raketových systémov a zariadeniami rádiotechnických jednotiek.

Text: Alexander Golz, PhD. Valerij D. Romanenko, RNDr. Michal J. Stolár
Foto: Stefan Fax, Valerij D. Romanenko, USAF

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 12/2018, ktorý vyšiel 5. 12. 2018.

Obsah L+K 12/2018 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.