MENU

Eurowings začali lietať z Košíc

Nemecká letecká spoločnosť Eurowings začala v nedeľu 28. októbra z Košíc prevádzkovať dve nové priame letecké spojenia do Düsseldorfu a Mníchova.

Metropola východného Slovenska je tak spojená s druhým (Mníchov) a tretím (Düsseldorf) najväčším letiskom v Nemecku a celou sieťou destinácií z týchto dvoch letísk v ponuke spoločnosti Eurowings a v prípade Düsseldorfu aj leteckej spoločnosti Lufthansa. Cestujúci z východného Slovenska a priľahlých regiónov budú mať odteraz možnosť využiť spojenia do 160 destinácií vo viac ako 50 krajinách.

Do Düsseldorfu sa lieta 4‐krát týždenne s odletom z Košíc v pondelok, stredu, piatok a nedeľu popoludní, lietadlom typu Q400 s kapacitou 76 sedadiel. Linka do Mníchova bude prevádzkovaná 2‐krát týždenne, a to v piatok a v nedeľu s odletom z Košíc vo večerných hodinách lietadlom typu Airbus A320 s kapacitou 150 sedadiel.

Spoločnosť Eurowings na svojich prvých leteckých spojeniach z Košíc už teraz eviduje veľký záujem zo strany cestujúcich najmä vďaka dlho očakávanému priamemu spojeniu metropoly východu s Nemeckom a rovnako aj vďaka atraktívnym cenám leteniek. Letenky na linke spájajúcej druhé najväčšie mesto Slovenska s letiskami Düsseldorf, resp. Mníchov sú dostupné na webe dopravcu.

Letisko Košice uspelo 13. marca tohto roku v internetovom hlasovaní v rámci projektu „Vote and Fly!“ („Hlasuj a leť!“) nemeckej leteckej spoločnosti Eurowings. Vo finále, ktoré trvalo iba jednu hodinu Košice získali v živom hlasovaní na sociálnej sieti spoločnosti Eurowings 61 % všetkých udelených hlasov vďaka ohromnému zapojeniu subjektov pôsobiacich v Košiciach a na východnom Slovensku ale aj vďaka širokej podpore fanúšikov letiska Košice. Vďaka tomu majú Košice od dnešného dňa priame letecké spojenie s dvomi najľudnatejšími nemeckými spolkovými krajinami: Severné Porýnie – Vestfálsko, ktorého metropolou je Düsseldorf a Bavorsko s hlavným mestom Mníchov.

Prvý let z Düsseldorfu do Košíc využilo 67 cestujúcich, a naspäť do Düsseldorfu odletelo 73 cestujúcich lietadlom typu Bombardier Q400 (v.č.4137, pozn. zn. D-ABQP) s maximálnou kapacitou 76 sedadiel čo znamená 88% obsadenosť na prílete a 96% na odlete. Na prvom lete z Mníchova do Košíc priletelo 111 pasažierov a do metropoly Bavorska odletelo 120 cestujúcich lietadlom typu Airbus A319-132 (v.č. 5535, pozn. zn. OE-LYU) s maximálnou kapacitou 150 sedadiel čo predstavuje 74% obsadenosť lietadla na prílete a 80% obsadenosť lietadla na odlete.

Michael Tmej, výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice, povedal: „Veľmi nás teší, že sme dnes otvorili nové letecké spojenia so spoločnosťou Eurowings a privítali prvých pasažierov z Düsseldorfu a Mníchova. Tieto spojenia predstavujú ohromný potenciál pre rozvoj cestovného ruchu na celom východnom Slovensku a pre prílev ďalších zahraničných investícií do nášho regiónu. Úspech v súťaži „Vote & Fly“ len potvrdil, že ak sa Slováci spoja, vedia dokázať veľké veci. Máme veľkú radosť z dnešného významného dňa a ďakujeme všetkým partnerom za spoluprácu pri rozvíjaní celého východného Slovenska.”

Frank Nikolaus, Area Senior Manager Eurowings, uviedol: „Sme veľmi radi, že sa dnes spustili nové linky z Düsseldorfu do Košíc a z Mníchova do Košíc. Spojenie Košíc s Mníchovom bude prevádzkované 2krát týždenne s našou modernou flotilou lietadiel typu Airbus A320 a spojenie s Düsseldorfom bude prevádzkované až 4krát týždenne lietadlom typu Q400. Spomedzi našich viac ako 10 miliónov sledovateľov na sociálnej sieti sa práve Košice stali v súťaži „Vote & Fly“ víťaznou destináciou. Veríme, že zahájenie našej spolupráce výrazne dopomôže aj k rozvoju turizmu na Slovensku.“

Richard Raši, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu, povedal: „Východ Slovenska sa zase posunie dopredu a jeho rozvoj bude napredovať. Dva nové priame lety do Düsseldorfu a Mníchova a bohatá konektivita z týchto dvoch obrovských letísk v rámci Nemecka pomôže v ďalšom upevnení spolupráce s Nemeckom, ktoré je jedno z najdôležitejších partnerov Slovenskej republiky. Tieto priame letecké spojenia pomôžu vláde Slovenskej Republiky pri získavaní veľkých zahraničných investorov pre východ Slovenska a tým znižovaniu regionálnych rozdielov v rámci krajiny, pretože jedným z ich kľúčových hodnotiacich kritérií je práve letecká dostupnosť. Letecká dostupnosť východného Slovenska z letiska Košice je naozaj vynikajúca a tým má vláda SR ďalší silný argument prečo sa tu zahraničným investorom oplatí etablovať či rozširovať svoje aktivity.“

Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja, uvidelo: „Nemecko patrí medzi najvýznamnejšie zdrojové trhy z pohľadu štruktúry prichádzajúcich zahraničných návštevníkov do nášho kraja. Toto letecké spojenie vnímam ako veľkú príležitosť, ktorú by bol „hriech“ nevyužiť. Na jednej strane rozširuje cestovateľské možnosti a prispieva k rozvoju cestovného ruchu. Na druhej strane prospieva obchodným vzťahom, a to najmä s prihliadnutím na možnosti investícii v Košickom samosprávnom kraji, a teda má pozitívny ekonomický dopad. Ďalšie možnosti spolupráce, ktoré budú viesť k zvýšeniu životnej úrovne sú neobmedzené, len treba začať lietať a networkovať. Aj preto som sa rozhodol využiť hneď prvú priamu linku KošiceDüsseldorf a navštíviť Inovačné a technologické centrum (súčasť tzv. európskeho Silicon Valley) a tiež zástupcami mesta Düsseldorf a Krajinského združenia Porýnie, s ktorými budeme diskutovať o možnostiach rozvoja. Podobná pracovná cesta bude nasledovať aj do Mníchova.“

Martin Petruško, námestník primátora mesta Košice, povedal: „Ako Košičan sa nesmierne teším, že nám pribudli dve nové priame letecké spojenia, ktoré Košiciam ako najdynamickejšie sa rozvíjajúcemu mestu na Slovensku pomôžu ďalej rásť. Aj vďaka nim budeme ešte atraktívnejším mestom pre zahraničných, v tomto prípade zvlášť pre nemeckých investorov. V Košiciach už máme niekoľko veľmi dôležitých nemeckých investícií a som presvedčený, že nové letecké spojenia nám pomôžu pri získaní ďalších. Chcem však ešte zdôrazniť, že priame letecké spojenia prospejú výrazne aj cestovnému ruchu. Košice sú v Európe čoraz známejšie a stávajú sa obľúbenou turistickou destináciou. Od dnes budeme ľahšie dostupní aj nemeckým turistom a to bude pre náš turistický ruch silným impulzom. Som presvedčený, že turisti, ktorí Košice navštívia sa tu budú radi vracať aj v budúcnosti a obohatia nielen Košice, ale aj košický a prešovský kraj.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Letisko Košice /KuJ

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.