MENU

Aviadarts 2018

Myšlienka organizovať výcvik posádok vojenského letectva v získavaní bojových zručností súťaživou formou, a tým dosahovať aj jeho vyššiu kvalitu, dozrievala v Ruskej federácii niekoľko rokov. Po prvý raz ju zrealizovali pred piatimi rokmi - formou leteckej súťaže Aviadarts. Podobným, nie však rovnakým spôsobom v USA realizujú cvičenia Red Flag a Green Flag či v Kanade Maple Flag.

Prvá súťaž sa uskutočnila v roku 2013 na leteckej základni Lipeck, 390 km južne od Moskvy, a v leteckom výcvikovom priestore Pogonovo, 25 km južne od Voroneže. Na súťaži sa zúčastnili iba posádky lietadiel ruských vzdušných síl. Vzbudila však veľký záujem, umožnila predstaviť verejnosti perspektívne letecké systémy a prejavili o ňu záujem aj vojenskí leteckí pridelenci spriatelených krajín. A tak už o rok sa konala ako medzinárodné podujatie – s účasťou Ruska, Bieloruska a Čínskej ľudovej republiky. Lietadlá operovali z leteckej základne Voronež-Baltimor, 450 km južne od Moskvy, a nad polygónom Pogonovo.

V roku 2015 už súťaž začlenili do Medzinárodných armádnych hier – ArMI (Armejskije meždunarodnyje igry) a okrem Ruska, Bieloruska a Čínskej ľudovej republiky sa na nej zúčastnil aj Kazachstan. Operovalo sa z leteckej základne Riazaň-Ďagilevo, 180 km juhovýchodne od Moskvy, nad polygónom Dubroviči v Riazanskej oblasti. S rovnakou účasťou sa konala súťaž Aviadarts v roku 2016 na Kryme, na leteckej základni Beľbek severne od Sevastopola, a na polygóne Čauda. V roku 2017 bola jej dejiskom letecká základňa Jilin Čangčun (Chángchūn) v Čínskej ľudovej republike, 850 km severovýchodne od Pekingu, a účastníci boli iba z Čínskej ľudovej republiky a Ruskej federácie

Text: Alexander Golz, RNDr. Michal J. Stolár
Foto: Mr. Foxbat, PC AF-RF, PC AF PLA-PRCh

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 10/2018, ktorý vyšiel 3. 10. 2018.

Obsah L+K 10/2018 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.