MENU

Tobruq Legacy 2018

V termíne 4. – 15. júna 2018 sa na území Maďarskej republiky a taktiež Slovenskej republiky uskutočnilo v poradí už štvrté špecializované cvičenie vojsk protivzdušnej obrany Tobruq Legacy.

Myšlienka špecializovaných cvičení protivzdušnej obrany Tobruq Legacy vznikla relatívne nedávno v Českej republike počas spoločných činností so slovenskými a americkými kolegami pri implementovaní datalinkov v oblasti pozemných systémov protivzdušnej obrany. Prvé cvičenie Tobruq Legacy sa konalo v Česku v roku 2015 a jeho cieľom bola datalinková interoperabilita v rámci NATO a činnosť prenosných protilietadlových raketových kompletov vrátane ostrých bojových strelieb. Na podujatí sa zúčastnili jednotky a príslušníci z Česka, Slovenska, USA, Maďarska a Litvy.

O rok nasledovalo cvičenie Tobruq Legacy 2016 na území Slovenskej republiky. Cieľom tohto cvičenia, kde sa zúčastnili vojaci celkovo ôsmich cvičiacich krajín (Slovensko, Česko, USA, Maďarsko, Poľsko, Litva, Lotyšsko, Slovinsko), bolo preverovať interoperabilitu NATO v oblasti datalinkov, vytvoriť mnohonárodné zoskupenie pozemnej PVO a spoločný výcvik a postupy.

V roku 2017 Tobruq Legacy zorganizovalo zoskupenie amerických vojsk v Európe USAREUR. Cvičenie sa rozrástlo a konalo sa súčasne na území troch európskych krajín: v Česku, Rumunsku a Litve. Podujatie, na ktorom sa vtedy zúčastnili príslušníci síl už 10 krajín NATO (USA, Česko, Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Litva, Lotyšsko, Slovinsko, Rumunsko, Spojené kráľovstvo) pokračovalo v zlaďovaní interoperability NATO, mnohonárodného zoskupenia PVO, spoločného výcviku a postupov a taktiež zahŕňalo ostré bojové streľby prenosných systémov a systémov veľmi krátkeho dosahu.

Text a foto: Miroslav Gyűrösi

Viac sa dočítate v Ročenke Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky 2018, ktorá vyšla 28. augusta 2018.

Obsah ročenky nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.