MENU

Black Hawk

priniesol do Prešova nový život


Naštartovaná modernizácia Vzdušných síl OS SR pozitívne ovplyvňuje plnenie úloh vo Vrtuľníkovom krídle generálplukovníka Jána Ambruša Prešov. Nedávno minister obrany SR Peter Gajdoš odovzdal jeho príslušníkom ďalšie dva nové vrtuľníky UH-60M Black Hawk. Prvé dva, dodané v minulom roku, už nalietali vyše 600 hodín a ich posádky už získali veľa nových skúseností. To bol dôvod zistiť nich niečo viac.

Každý týždeň sa tu intenzívne lieta. Pri príprave na let sme zastihli jedného z prvých pilotov preškolených na nový UH-60M, mjr. Štefana Okoša, a palubného technika s kvalifikáciou inštruktora, rtm. Jána Bodnára. Obaja nám prezradili viac o prechode na nové slovenské vrtuľníky. V lete 2011 vtedy ešte npor. Okoš, pilot operátor, absolvoval posledné sólo na Mi-24 s veliteľom posádky plk. Miroslavom Korbom a palubným technikom npráp. Davidom Sedlářom. Dnes lieta na UH-60M.

Text a foto: Roman Kment

Rozhovor s oboma pilotmi nájdete v Ročenke Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky 2018, ktorá vyšla 28. augusta 2018.

Obsah ročenky nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.