MENU

Slovensko sa zapojí do ukážky

spôsobilostí vzdušných síl NATO


Prelet dopravného lietadla Airbus A321 nad členskými štátmi NATO v Európe, ktorý sa uskutoční dnes, v stredu 12. septembra 2018, podporia aj Vzdušné sily Ozbrojených síl SR.

Slovensko sa do ukážky spôsobilostí vzdušných síl NATO zapojí dvomi stíhacími lietadlami MiG-29, ktoré budú Airbus A321 s 26 novinármi z 11 členských štátov NATO sprevádzať počas preletu vzdušným priestorom Slovenskej republiky. Medzinárodné podujatie pre novinárov organizuje Mnohonárodné veliteľstvo pre vzdušné operácie NATO v Toerjone pod záštitou Spojeneckého veliteľstva vzdušných síl v Ramsteine.

„Participácia na tomto podujatí NATO je zároveň ukážkou spôsobilostí nášho letectva, a potvrdzuje, že sme plnohodnotným článkom aliančného systému ochrany vzdušného priestoru,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš.

Dopravné lietadlo Airbus A321 preletí nad 12 členskými krajinami NATO v Európe. Po trase ho vo svojich vzdušných priestoroch budú sprevádzať stíhacie lietadlá zúčastnených krajín, medzi nimi aj spomenuté stíhacie lietadlá MiG-29 Vzdušných síl OS SR. Celkovo sa tak do akcie pre novinárov zapojí 24 stíhacích lietadiel pohotovostných systémov zúčastnených členských štátov NATO.

Cieľom preletu je priblížiť zástupcom médií zabezpečovanie spoločného vzdušného priestoru spojencami v rámci Aliancie, plnenie úloh spoločného hliadkovania vo vzdušnom priestore, ako aj 24-hodinového pohotovostného systému.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: MO SR – Evert Keijzer

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.