MENU

Do Košíc priletela lietajúca ambulancia

Z času na čas priletí na košické letisko lietajúca sanitka či skôr lietajúca ambulancia, ktorá od odvezie zraneného alebo chorého zahraničného turistu. Tieto ambulancie sú obvykle vystrojené veľmi modernými vyšetrovacími zariadeniami i systémami podpory životne dôležitých funkcií, ktoré umožňujú udržať pacienta v stabilizovanom stave počas aj niekoľko hodín trvajúceho letu.

Jedným z typov lietadiel, ktoré sa veľmi často využívajú ako lietajúce ambulancie, je dvojmotorový bizjet Learjet 60. Nedávno do Košíc priletela lietajúce ambulancia tohto typu, nesúca nemeckú poznávaciu značku D-CNUE. Lietadlo patrí spoločnosti s trochu dlhým názvom FAI rent-a-jet, ktorá bola založená už v roku 1986 (pod iným názvom) a spočiatku prevádzkovala dva záchranné vrtuľníky. V súčasnosti má táto spoločnosť so základňou na letisku v Norimbergu najväčšiu flotilu bizjetov v celom Nemecku. Túto flotilu tvoria štyri lietadlá Bombardier Global Express, šesť lietadiel Bombardier Challenger 604, jedenásť lietadiel Learjet 60, jeden Learjet 55 a jedno lietadlo Premier 1A.

Výrobcom lietadiel Learjet je rovnomenná spoločnosť, ktorú v roku 1962 založil americký letecký konštruktér a podnikateľ Bill Lear a ktorá v súčasnosti patrí do kanadského koncernu Bombardier. Model Learjet 60 je zlepšenou verziou modelu Learjet 55, od ktorého sa odlišuje najmä dlhším trupom a výkonnejšími pohonnými jednotkami. Prvý Learjet 60 vzlietol na svoj prvý let 10. októbra 1990. Bizjet Learjet 60 má dĺžku 17,88 m, rozpätie krídiel 13,34 a výšku 4,47 m. Na pohon lietadla, ktorého maximálna vzletová hmotnosť je 10 660 kg, slúžia dva turbodúchadlové motory Pratt & Whitney Canada PW305A s ťahom po 20,46 kN. Výroba modelu Learjet 60 sa skončila v roku 2007 po vyrobení 314 kusov. V súčasnosti vyrába spoločnosť Bombardier modely Learjet 70 a Learjet 75.

Learjet 60 s nemeckou poznávacou značkou D-CNUE, ktorý Košiced nedávno navštívil, prevzala spoločnosť FAI rent-a-jet 28. decembra 2009. Pôvodne bol tento Learjet 60 dodaný spoločnosti Jet Connections Businessflight AG, pre ktorú lietal s poznávacou značkou D-COWS. Neskôr lietalo toto lietadlo s maltskou značkou 9H-AEE a potom s francúzskou značkou F-HAVB.

Text a foto: Radomír Mlýnek, Letisko Košice

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.