MENU

Najväčšie tohtoročné cvičenie na Slovensku

Príslušníci Vzdušných síl Ozbrojených síl SR sa v týchto dňoch spolu s vojakmi a technikou 19-tich členských a partnerských krajín NATO zúčastňujú na cvičení Mace XIX. V rámci už 19. ročníka najväčšieho leteckého cvičenia na Slovensku si overí svoje spôsobilosti celkovo takmer 300 slovenských vojakov a rovnaký počet príslušníkov zahraničných ozbrojených síl. Hlavným cieľom cvičenia Mace XIX je precvičenie spoločných postupov pri plánovaní a vedení taktických leteckých operácií a spolupráce medzi jednotlivými zložkami protivzdušnej obrany.

„Medzinárodné cvičenie takéhoto rozsahu je vynikajúcou príležitosťou nielen na precvičenie si operačných postupov, ale predovšetkým schopnosti vzájomne spolupracovať. A samozrejme z našej strany aj toho, ako zvládneme úlohy tzv. hostiteľskej krajiny,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš.

„Cvičenie Mace XIX je jedinečnou príležitosťou, počas ktorej si naši vojaci preveria postupy pri vedení taktickej leteckej činnosti v podmienkach moderného bojiska proti reálnym prostriedkom protivzdušnej obrany,“ doplnil genpor. Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu OS SR.

Cvičenie Mace sa na Slovensku koná tretíkrát, naposledy bolo v roku 2014. Okrem lietadiel a kompletov protivzdušnej obrany Ozbrojených síl SR bude do neho zapojených aj 22 kusov zahraničnej leteckej techniky. Cvičenie potrvá do 27. júla 2018. Počas cvičenia navštívia Slovensko aj predstavitelia z veliteľstva NATO, zodpovední za oblasť operácií a výcviku.

Text: Ministerstvo obrany SR /r
Foto: Ondrej Maliniak via Vzdušné sily OS SR

Súvisiaci článok:
Prebieha cvičenie MACE XIX

Prílet lietadiel na cvičenie MACE XIX

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.