MENU

Plány Nemecka na prezbrojenie Luftwaffe

novými bojovými lietadlami


Nemecké ozbrojené sily trpia následkami viac ako dvoch desaťročí úsporných opatrení a reorganizácií. Súčasne im boli prideľované stále nové úlohy, napríklad v zahraničných misiách v Afganistane, Mali, Sýrii a Iraku. Aj vojensko-politická situácia v južných a východných častiach Európy si však vyžaduje zmeny.

Zmenu má priniesť hlavne pridelenie vyšších podielov zo štátneho rozpočtu pre rezort obrany. Ministerka Ursula von der Leyen požiadala o 12 miliárd eur viac. V návrhu nového rozpočtu však bolo pre Bundeswehr schválených navyše len 5,5 miliardy eur. Zástancovia striktného plnenia záväzkov v NATO požadujú navýšenie na 2 % hrubého národného produktu Nemecka, čo by znamenalo enormných 40 miliárd eur. Taká suma ale nie je politicky priechodná ani zmysluplná. Isté je, že ozbrojené sily potrebujú zlepšiť financovanie, ale nielen to. Nemecko musí v dohľadnom čase znovu disponovať fungujúcimi a údernými ozbrojenými silami so zodpovedajúcou výzbrojou a systémami. To sa však nemôže realizovať neuvážene a narýchlo.

Stav leteckej techniky nie je uspokojujúci, nielen vo vzdušných silách, ale ani v námornom a vojskovom letectve. Riešenie vyžaduje najmä situácia úderných lietadiel Panavia Tornado, ktoré pomaly dosahujú hranicu svojej životnosti. Luftwaffe objednala a postupne od augusta 1980 prevzala 359 týchto lietadiel štyroch verzií, posledné v roku 1992. V súčasnosti ich má vo výzbroji ešte 91, z nich 51 verzie Tornado IDS, 18 verzie IDS(T) s dvojitým riadením pre výcvik a 22 verzie ECR pre boj s PVO protivníka. Z toho je časť uložená, 85 lietadiel prešlo modernizačnou úpravou ASSTA 3.

Text: RNDr. Michal J. Stolár
Foto: Michal J. Stolár, Alexander Golz, Luftwaffe, USAF

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 7/2018, ktorý vyšiel 4. 7. 2018.

Obsah L+K 7/2018 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.