MENU

Koniec prostriedkov MQ-1 Predator USAF

Bezposádkové letecké prostriedky General Atomics MQ-1 Predator vyradili z aktívnej služby v USAF 9. marca 2018 na leteckej základni Creech AFB v Nevade. Posledné pristátie vykonal personál 432. expedičného krídla a súčasne prebehla posledná bojová misia 15. expedičnej bitevnej perute mimo územia Spojených štátov amerických.

Vývoj diaľkovo ovládaných bezposádkových prostriedkov sa začal v USA v roku 1917. Pokračoval v medzivojnovom období a za 2. svetovej vojny. Prvé masovo použité bezposádkové úderné letecké prostriedky 2. svetovej vojny však boli nemecké okrídlené strely Fieseler Fi 103 (odvetná zbraň Vergeltungswaffe 1). Prvé dve povojnové desaťročia sa v USA niesli v znamení vývoja takýchto prostriedkov s jadrovými hlavicami, ktoré vychádzali z nemeckej V-1. Vznikli konštrukcie ako Martin MGM-1 Matador či MGM-13A Mace a pokračovali v 70. a 80. rokoch „križujúcimi strelami“ General Dynamics BGM-109G Gryphon. Všetky ale predstavovali jednorazový úderný prostriedok. Súčasne vzniklo viacero prieskumných riešení ako Ryan Firebee, pôvodne prúdový terčový bezposádkový prostriedok. Ale ani v tomto prípade to nebol plnohodnotný bezposádkový letún (aj keď viacnásobne použiteľný), lebo pristátie sa realizovalo pomocou padáka.

Cesta k Predatoru
Ministerstvo obrany USA a Ústredná spravodajská služba (CIA) prejavili v 80. rokoch minulého storočia záujem o plnohodnotné diaľkovo ovládane bezposádkové vzdušné systémy schopné normálneho štartu a pristátia. V protiklade k požiadavkám ministerstva a vzdušných síl (USAF) požadovala CIA malé a ľahké prostriedky. Preto sa začalo pracovať v rámci programu Eagle na prostriedku, ktorý mal niesť malé protizemné riadené rakety, vybavenom ďalšími systémami od drevenej vrtule s nízkou hlučnosťou až po kamery na lokalizovanie cieľov. Projekt sa nakoniec nerealizoval, zanechal však stopy, ktoré viedli k vývoju dnes používaných prostriedkov.

Text: Martin Stolár, RNDr. Michal J. Stolár
Foto: Michal Stolár, Alexander Golz, USAF

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 6/2018, ktorý vyšiel 6. 6. 2018.

Obsah L+K 6/2018 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.