MENU

Aviatická pouť 28x

Pre tento rok sa zaužíval pojem osmičkový rok a dá sa jednoznačne vztiahnúť aj na Aviatickou pouť, ktorá sa konala už dvadsiatyôsmy krát. Festival v najlepších rokoch sa radí medzi významné stretnutia nadšencov lietania v strednej Európe a jeho status minulý víkend podporilo aj počasie. Nádherné slnečné dni s fantastickou atmosférou oblačnosti vytvorili správnu kulisu lietajúcim aparátom od repliky Blériota, cez precíznu akrobaciu po nadzvukový Grippen.

Po tradičnom úvodnom vystúpení Blériotu XI, ktorý vrátil na oblohu nadšenie priekopníkov lietania a objavovania nového sa odvíjala tradičná časová postupnosť histórie lietania aparátov ťažších ako vzduch. Prvú svetovú vojnu pripomenulo vystúpenie štvorice replík strojov z oboch strán západnej fronty. Po nich sa vzniesli tri stroje, ktoré priblížili prvú Československú republiku – Avia B.H.1, PB-6 Racek a Be-60 Bestiola. To už program naplno napĺňal svoj hlavný zámer – pripomenúť 100 rokov od vzniku Československa.

Pohodové vystúpenie športových lietadiel z medzivojnového obdobia vystriedal koncert dvanástich valcov Merlina a Spitfire sa predviedol vo svojej kráse. Spolu s Mitchellom a Lightningom z letky Red Bullu a Jakom–3UM sa vzniesol do vzduchu aj CA-13 Boomerang, austrálska stíhačka, ktorá bola rozhodne hviezdou tohoročnej púti. V popoludňajších hodinách sa všetky warbirdy doplnené ešte cvičnými strojmi T-28 Trojan a T-34 Mentor vzniesli spoločne, aby vytvorili Balbo – spoločnú skupinu historických lietadiel. Kto mal možnosť zažiť niečo podobné v Duxforde určite uzná, že je to veľkolepý pohľad bez ohľadu na počet lietadiel a za to patrí organizátorom veľká vďaka.

Skupinové lietanie nasledovalo v ďalších vystúpeniach – netradičná a unikátna skupina tvorená L-39C Albatrosom a štvoricou akrobatických brusov XA-42 Flying Bulls Aerobatics Group, dvojica vrtuľníkov Mi-171 a Mi-24 českého letectva v skvelej ukážke záchrany pilota, dvojica vrtuľníkov Mi-2 a Enstrom 480 – minulosti, súčasnosti a budúcnosti vrtuľníkového výcviku v pardubickom Centre leteckého výcviku až po nádherne nostalgické vystúpenie trojice dvojplošných Bückerov a záverečné prelety piatich Trenerov.

A ku tomu ešte unikáty. Okrem už spomínaného Boomerangu lákal svojimi proporciami a tichým letovým vystúpením pozornosť publika švajčiarsky EFW C-3605. Atrakciou pre malých aj veľých bolo vystúpenie Wingwalk na Boeingu Stearman alebo vystúpenie vrtuľníku poľského námorníctva W-3RM Anakonda vychádzajúceho zo známeho W-3A Sokół.

Proste správna púť vo vzduchu aj na zemi, pre malých aj veľkých dokázala ponúknuť všehochuť, a nielen leteckú, od rána do večera.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Pavol Sajták

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.