MENU

Kurz vysadzovačov z leteckej techniky

Vysadzovanie výsadkárov na padáku z lietadla nie je jednoduchá záležitosť. V rukách vysadzovača sú životy a zdravie všetkých skákajúcich. Aj na ňom záleží, či pristanú na doskokovej ploche, alebo niekde v lese.

Preto sa v dňoch 19. až 21. februára 2018 sa v priestoroch dk Kuchyňa uskutočnil kurz a preškolenie špecialistov z vysadzovania z leteckej techniky pod vedením examinátora pre túto činnosť rtm. Mariána Piffka za dk Kuchyňa a rtm. Petra Saraku za vk Prešov.

Na kurze sa zúčastnili príslušníci Vzdušných síl OS SR, 5. pŠU Žilina a práporu ISTAR. V rámci kurzu si obnovili podmienky už vyškolení vysadzovači a výcvik začali noví vysadzovači.

Samotný kurz sa začal teoretickou časťou, kde sa vysadzovači oboznámili s technickými podmienkami leteckej techniky na výsadky, predovšetkým verzie paratroop kit na L-410 a Mi-17M (SAR). Po teoretickom preškolení a úspešnom zvládnutí písomných testov si museli osvojiť postupy pri núdzovom opustení lietadla. Vysadzovač je počas letu nápomocný posádke lietadla a pri riešení zvláštnych prípadov počas letu musí poznať postupy a núdzové otvory na každom type lietadla – vrtuľníka. Na záver museli vykonať cvičný let, kde museli preukázať svoje zručnosti počas vysadzovania.

Súčasťou zamestnania boli aj výsadky, kde vykonala svoje prvé úspešné zoskoky palubná sprievodkyňa z dk Kuchyňa voj. 2. st. Monika Varechová a pilot z vk Prešov npor. Lukáš Korba, u ktorého to boli prvé zoskoky z L-410.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: por. Mgr. Katarína Petráková, Dopravné krídlo generála Milana Rastislava Štefánika Kuchyňa, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.