MENU

Vrtuľník Mi-17 už plní úlohy LPZS

Vrtuľník Mi-17 vyčlenený pre potreby Leteckej pátracej a záchrannej služby je už po zálete opäť plne spôsobilý a pripravený plniť úlohy pre potreby domáceho krízového manažmentu. Opätovné zalietanie bolo potrebné po vykonaní predpísaných prác, ktoré sa na vrtuľníku realizovali v uplynulých dňoch.

Situácia okolo pozastavenia leteckej prevádzky vrtuľníkov Mi-17 v žiadnom prípade neohrozila obranyschopnosť SR. Plnenie úloh pátrania a záchrany bolo aj počas obdobia, keď nemohol tento vrtuľník lietať, zabezpečené v zmysle zákona v súlade so Zmluvou o vzájomnej spolupráci pri pátraní po lietadlách a poskytovaní pomoci pri záchranných akciách, v prípade leteckej nehody vrtuľníkmi Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR. Vzdušné sily OS SR mali v pohotovosti aj pozemné pátracie a záchranné skupiny letísk Vzdušných síl OS SR a v prevádzke boli pre potreby vyhľadávania aj vrtuľníky UH-60M Black Hawk.

K dočasnému zastaveniu letovej prevádzky vrtuľníkov Mi-17 viedlo preverovanie systému tvorby skladových zásob agregátov leteckej techniky v predchádzajúcom období. Išlo o preventívne opatrenie, ktorého cieľom je vylúčiť čo i len najmenšie podozrenie, že by mohla byť ich používaním ohrozená bezpečnosť pilotov, posádky a pasažierov. Bezpečnosť je pre vedenie ministerstva obrany a ozbrojených síl vždy na prvom mieste. Bližšie informácie rezort obrany poskytne až po ukončení všetkých kontrol, ktoré siahajú až do obdobia obstarávania agregátov od roku 2006.

Text: Ministerstvo obrany SR /r
Ilustračné foto: Jaroslav Matoulek

Súvisiaci článok:
Minister Gajdoš podáva trestné oznámenie pre šírenie poplašnej správy vo veci vrtuľníkov Mi-17

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.