MENU

Sliačski letci precvičovali opustenie lietadla

Na všetkých profesionálnych vojakov sú celoročne kladené vysoké nároky nielen na fyzickú pripravenosť, ale aj na ich teoretické vedomosti a praktické zručnosti po všetkých stránkach ich náročného povolania. Výkonných letcov sa tieto nároky týkajú rovnakou mierou.

Povolanie výkonného letca je náročné aj z hľadiska sťažených pracovných podmienok. Najdôležitejším faktorom ovplyvňujúcim každé rozhodnutie by mala byť bezpečnosť. Obzvlášť to platí pre letcov, ktorí sa podieľajú na plnení hlavnej úlohy Taktického krídla Sliač a tou je nepretržité zabezpečenie vzdušného priestoru Slovenskej republiky a vzdušného priestoru Aliancie.

Naši piloti sú povinní v priebehu roka absolvovať desať hodín padákovej prípravy (pristátie na prekážky, ako sú elektrické drôty, zalesnený terén, strechy budov alebo vodná hladina) so záverečným preskúšaním a jedenkrát mesačne vykonať praktický nácvik núdzového opustenia lietadla na leteckom trenažéri príslušného typu, na ktorom vykonávajú letecký výcvik. Jedenkrát za tri mesiace sú povinní vykonať tento výcvik v plnej pilotnej výstroji. Počas takéhoto výcviku musí každý výkonný letec preukázať svoje praktické znalosti nielen z vykonania samotnej katapultáže, ale hlavne z núdzových postupov pri možnom zlyhaní záchranného systému.

Práve na takomto preskúšaní sa v prvé dni tohto výcvikového roka zúčastnili výkonní letci 1. a 2. taktickej letky taktického krídla. Záverečné preskúšanie prebehlo 9. januára 2018 pod vedením náčelníka padákovej, výsadkovej a záchrannej služby taktického krídla rotmajstra Petra Balogha na leteckom trenažéri v Taktickom krídle Sliač. Zúčastnilo sa na ňom dokopy 18 pilotov. Hoci všetci preukázali výborné znalosti z danej problematiky a sú pripravení zvládnuť takú náročnú činnosť v časovej tiesni a boli ohodnotení – „Splnil“, prajeme si, aby tieto znalosti nemuseli nikdy v praxi využiť a ich let sa vždy skončil šťastným návratom.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Taktické krídlo Otta Smika Sliač, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.