MENU

MiG-29 v službách Srbska

Novo darované lietadlá a obnova flotily


V piatok 20. októbra 2017 sa uskutočnila na základni Batajnica, 20 km severozápadne od hlavného mesta Srbska, prezentácia operačných spôsobilostí srbských ozbrojených síl. Podujatie nazvané Sloboda 2017 bolo zorganizované pri príležitosti 73. výročia oslobodenia Belehradu Sovietskou armádou na jeseň 1944 a nieslo sa v duchu prevzatia lietadiel MiG-29 darovaných Ruskou federáciou.

Program ukázal publiku rozsah možností srbských ozbrojených síl, od boja s teroristami cez zdravotnícku evakuáciu až po prelety formácií lietadiel. Hlavným bodom programu však bolo odovzdanie a prevzatie lietadiel MiG-29 (1x verzia 9-12A, 3x 9-13 a 2x MiG-29UB 9-51), ktoré do Srbska prepravil tromi letmi veľkokapacitný An-124 Ruslan začiatkom októbra. Sú to prvé bojové lietadlá dodané zo zahraničia po viac ako 28 rokoch a treba podotknúť, že ide o prvú ruskú dodávku lietadiel verzie 9-13 európskej krajine. Pre krátkosť času medzi dodaním lietadiel a podujatím Sloboda 2017 prezentácia dodanej techniky sa konala len na zemi, pretože ruskí technici ešte nestihli lietadlá úplne skompletizovať, preskúšať a uschopniť. Preto sa neuskutočnili ani preberacie zálety v Srbsku.

Prezident Srbskej republiky Aleksandar Vučić v príhovore poďakoval Ruskej federácii, ktorú zastupoval minister obrany Sergej Kužugetovič Šojgu, za dar v rámci slovanského rusko-srbského bratstva. Množstvo divákov mohlo okrem práve dodaných strojov vidieť na zemi aj jeden MiG-29 (9-12B) z pôvodnej dodávky do Juhoslávie ešte v roku 1987. Spolu s lietadlami sa verejnosti predstavili aj čerstvo v Rusku preškolení piloti a technici.

Text: RNDr. Michal J. Stolár, Alexander Golz
Foto: autori, Stefan Büttner, Miroslav Gyűrösi, Holger Müller, USAF

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 12/2017, ktorý vyšiel 6. 12. 2017.

Obsah L+K 12/2017 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.