MENU

Nemecko zvažuje skoršie vyradenie vrtuľníkov Tiger

Nemecké ministerstvo obrany informovalo 13. mája o plánovanom vyradení všetkých bitevných vrtuľníkov Tiger v období 2031 – 2038. Jednou z ich zvažovaných náhrad sú ľahké viacúčelové stroje H145M vyzbrojené riadenými strelami s dlhším dosahom.

Nejde o prekvapujúcu novinku, pretože zvesti o týchto úmysloch presakujú na verejnosť už niekoľko mesiacov. Avizované zámery nadväzujú na rozhodnutie NSR nezapojiť sa do programu strednedobej modernizácie Tigrov na štandarda zvaný Mk III, ktorý mal byť realizovaný v spolupráci so Španielskom a Francúzskom. Oficiálne to bolo zdôvodnené predpokladanými vysokými výdajmi a neskorými termínmi dodávok, pričom podľa analýz domácich expertov by bolo efektívnejším riešením vyradenie vrtuľníkov a ich nahradenie iným typom (k posudzovaným patrili aj americké AH-64E Apache Guardian). Velenie Bundeswehru je s vrtuľníkmi Tiger dlhodobo nespokojné kvôli technickým problémom a veľmi nízkym počtom prevádzky schopných exemplárov. Podľa slov nemeckej ministerky obrany Christine Lambrecht z minulého mája bolo operačne spôsobilých len 9 z celkového počtu 51 prevádzkovaných strojov (dodaných bolo celkovo 68 exemplárov, najstaršie sú kanibalizované na náhradné diely). Kritizované sú aj parametre a spoľahlivosť navádzacích hlavíc ich hlavnej výzbroje v podobe protitankových riadených striel PARS 3LR s doletom do 7 km.

Nástupcom Tigrov sa aj napriek nesúhlasnému stanovisku Bundeswheru zrejme stanú ľahké vrtuľníky H145M firmy Airbus Helicopters. Tých má byť obstaraných až 82 exemplárov, z čoho 24 má byť vyzbrojených RS s dlhším dosahom (testované boli izraelské Spike ER2 s doletom viac ako 16 km). Práve spôsobilosť likvidácie cieľov z bezpečného odstupu má kompenzovať ich podstatne nižšiu schopnosť prežitia na modernom bojisku, pričom sa proti Tigrom majú vyznačovať výrazne nižšími prevádzkovými nákladmi. Definitívne rozhodnutie o výbere typu H145M má padnúť do konca roka a je možné, že NSR sa po Japonsku stane ďalším štátom, ktorý úplne upustí od veľmi drahých bitevných vrtuľníkov. Dôvodom sú stále rozšírenejšie názory o ich neperspektívnosti v reáliách konfliktov vysokej intenzity, vychádzajúce aj z vysokých strát ruských strojov počas vojny na Ukrajine.

Text: Ivan Zajac
Foto: Bundeswehr, Airbus Helicopters

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.