MENU

Grécko odoberá prvé dva Mastery

Vo štvrtok 11. mája pristáli na leteckej základni Kalamata prvé dve z desiatich objednaných prúdových lietadiel pre pokročilý výcvik Leonardo M-346 Block 5+ Master. Spolu s nimi sa do Grécka vrátilo 6 inštruktorov vycvičených v Izraeli a 20 technikov zaškolených spoločnosťou Leonardo. Stroje majú nahradiť posledných cca 10 letuschopných cvičných lietadiel North American T-2E Buckeye.

Príchod Masterov je dôležitým míľnikom komplexnej modernizácie výcvikového systému gréckeho letectva prezbrojovaného na najnovšie stíhacie bombardéry Dassault Rafale či Lockeed Martin F-35A Lightning II a modernizované Lockeed Martin F-16V Fighting Falcon. Realizácia predsavzatia bola dňa 5. januára 2021 zverená izraelskej spoločnosti Elbit Systems v úlohe hlavného kontraktora. Obchod v hodnote 1,68 miliardy USD zahŕňa okrem dodania desiatich lietadiel M-346 výrobnej série Block 5+ talianskeho výrobcu Leonardo aj zriadenie medzinárodnej leteckej školy na základni Kalamata kompletne vybavenej simulátormi a inými výukovými zariadeniami firmy Elbit Systems. Podľa domácich médií však zrejme budú Mastery len leasované a zostanú izraelským majetkom, i keď budú niesť grécke výsostné znaky. Prevádzka leteckej školy má trvať 20 rokov a počas tohto obdobia majú M-346 vykonať výcvikové lety v rozsahu 3500 hodín ročne. Oficiálny slávnostný ceremoniál prevzatia úvodného páru sa uskutočnil 16. mája.

Elbit Systems v rámci zmluvy zabezpečí aj údržbu a logistickú podporu flotily 45 gréckych turbovrtuľových cvičných lietadiel Textron Aviation T-6A Texan II, ktorých technická spôsobilosť v posledných rokoch upadala kvôli nedostatku financií. Program školenia gréckych pilotov bude odvodený od izraelského radeného k najlepším na svete vzhľadom na veľké bojové skúsenosti získané izraelskými ozbrojenými silami počas mnohých konfliktov.

Text: Ivan Zajac
Foto: Polemikí Aeroporía

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.