MENU

Výmena generácií

Nové ruské školské lietadlo Jak-152


Lietadlo Jak-152 je zástupcom novej generácie školských lietadiel Ruskej federácie. Za jeho vznikom stáli požiadavky ministerstva obrany na výcvik v predvojenskej výcvikovej športovej organizácii DOSAAF i na výber budúcich vojenských pilotov a ich základný výcvik v leteckých učilištiach. Je začlenené do výcvikového komplexu UTK-Jak, ktorý pozostáva ešte z cvičného lietadla Jak-130, počítačových učební a príslušných simulátorov.

Piloti vzdušných síl a letectva vojenského námorníctva v Sovietskom zväze prechádzali a doteraz v Ruskej federácie prechádzajú trojfázovým výcvikom: Základný výcvik absolvujú na lietadlách Jak-52, pokračovací na prúdových cvičných lietadlách L-39C Albatros a napokon bojový na type, ktorý na nich čaká v bojových útvaroch. V posledných rokoch lietadlá L-39C v pokračovacom výcviku strieda moderný prúdový Jak-130.

Pôvodne sa plánovalo zaviesť nový typ do všetkých fáz výcvikového procesu, to sa však nepodarilo, keďže Jak-130 je pre začiatočníkov príliš náročný na pilotáž a ekonomicky dosť neskromný. Preto bolo potrebné urýchlene vystriedať lietadlo v počiatočnej fáze výcviku. Ešte koncom roka 2016 však bolo v službe viac ako 300 školských lietadiel Jak-52, ktoré musia byť nahradené.

Text: RNDr. Michal J. Stolár
Foto: Miroslav Gyűrösi, Irkut

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 11/2017, ktorý vyšiel 1. 11. 2017.

Obsah L+K 11/2017 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.