MENU

Prvé zbraňové skúšky na prototypoch KF-21

Dňa 28. marca 2023 zverejnila agentúra DAPA videozáznam z úvodných skúšok zbraňových systémov na prototypoch vyvíjaného juhokórejského viacúčelového stíhacieho bombardéru KF-21 Boramae spoločnosti KAI (Korea Aerospace Industries). Pri testoch uskutočnených nad morom bola preverovaná separácia protivzdušnej riadenej strely (PLRS) stredného dosahu Meteor a vystrieľaných bolo zhruba 100 rán z 20 mm kanóna M61A2 Vulcan.

K skúškam PLRS európskej firmy MBDA poslúžil druhý prototyp, pričom stroj mal v ich priebehu podvesené pod krídlom aj makety nemeckých striel krátkeho dosahu IRIS-T. Boramae síce v aktuálnej podobe nedisponuje internými zbraňovými šachtami ako iné najmodernejšie stíhacie bombardéry (počíta sa s nimi až pre sériu BLock 3), štyri exempláre Meteorov však bude možné nosiť v polozapustenej konfigurácii pod trupom. S oboma typmi PLRS sa počíta ako s primárnou a sekundárnou protivzdušnou zbraňou KF-21 a doplňovať ich bude 20 mm rotačný kanón M61A2 Vulcan, ktorý bol otestovaný na treťom prototype.

Všetkých šesť prototypov má do roku 2026 vykonať okolo 2000 skúšobných letov (zatiaľ ich bolo uskutočnených zhruba 150) a následne má byť rozbehnutá sériová výroba KF-21. Perspektívne stíhacie bombardéry majú v leteckých silách Kórejskej republiky nahradiť zastarané typy F-4E Phantom II a F-5E/F Tiger II americkej proveniencie, pričom má byť zakúpených 40 strojov série Block 1 a 80 zdokonalených Block 2. Seriózny záujem o akvizíciu cca 50 exemplárov verzie Block 1 už dlhodobo deklaruje Indonézia a s obstaraním lietadiel pokročilejších sérií Block 2 alebo 3 koketujú i ďalšie štáty, medzi nimi napríklad aj Poľsko.

 

Text: Ivan Zajac
Foto: DAPA, General Dynamics Ordnance and Tactical Systems
Video: DAPA

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.