MENU

Predstavenie tureckého útočného dronu ANKA-3

V marci bola zverejnená prvá fotografia a zakrátko i technické špecifikácie perspektívneho útočného bezpilotného prostriedku ANKA-3. Tento stroj kategórie UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle) je vyvíjaný tureckou spoločnosťou TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ), známou skôr pod anglickou skratkou TAI (Turkish Aerospace Industries). Súčasne bolo informované, že v predstihu oproti harmonogramu už prebiehajú pozemné skúšky dronu a jeho prvý let sa má uskutočniť v apríli.

ANKA-3 je veľký bezpilotný prostriedok vyvíjaný v rámci programu TİSU/MİUS (Türk İnsansız Savaş Uçağı/Muharip İnsansız Uçak Sistemi), ktorého existencia bola odhalená v roku 2015. Stroj s aerodynamickou koncepciou samokrídla s delta geometriou, vizuálne podobný americkému typu X-47B či európskemu nEUROn, je skonštruovaný s ohľadom na redukciu rádiolokačnej odrazovej plochy. Má sa vyznačovať maximálnou štartovnou hmotnosťou 6500 kg a nosnosťou až 1200 kg. Spočiatku bude poháňaný jedným ukrajinským prúdovým motorom AI-25TL alebo výkonnejším AI-332, ktorý má neskôr nahradiť typ TF-6000 vyvíjaný domácou firmou TEI. Jeho maximálna rýchlosť má dosahovať 790 km/h, dostup viac ako 12 km a vytrvalosť 10 hodín pri lete vo výške 9 km. Ovládaný bude prostredníctvom bežných rádiových či satelitných datalinkov, pričom architektúra avioniky a pozemného riadiace strediská budú unifikované s už slúžiacimi dronmi Aksungur a staršími členmi rodiny ANKA.

Hlavným určením modelu ANKA-3, ktorý má svojimi letovými výkonmi, nosnosťou a úrovňou signatúr prekonávať oba vyššie zmienené typy, majú byť útoky na vzdialené pozemné ciele, deštrukcia protivzdušnej obrany a prieskum. UCAV sa majú vyznačovať schopnosťou operácií v rojoch s inými bezpilotnými prostriedkami, alebo pilotovanými lietadlami a vrtuľníkmi v súlade s konceptom Loyal Wingman. Bližšie podrobnosti o jeho senzoroch ani výzbroji zatiaľ neboli zverejnené. Arzenál však zrejme bude zahrňovať všetky typy munície používané inými dronmi a lietadlami tureckej výroby. Okrem štyroch externých závesníkov ju bude možné umiestniť aj vo dvoch interných zbraňových šachtách.

Text: Ivan Zajac
Foto: TUSAŞ/TAI

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.