MENU

Prvé slovenské MiGy-29 sú už na Ukrajine

Prvé štyri stíhacie lietadlá MiG-29 boli bezpečne odovzdané ukrajinským ozbrojeným silám. Presun realizovali ukrajinskí piloti, a to za pomoci slovenských vzdušných síl, ukrajinského personálu a ďalších zložiek, ktoré zabezpečovali bezpečnosť presunu či potrebnú dokumentáciu.

„Ďakujem všetkým zapojeným zložkám za fantastickú profesionálnu prácu. Slovensko stojí na správnej strane a týmto gestom sme sa ako krajina zapísali veľkými písmenami do moderných svetových dejín, ktoré hovoria o včasnej pomoci, úprimnej solidarite a veľkosti národa,” uviedol minister obrany Jaroslav Naď a zopakoval, že Ukrajine poskytujeme pre nás nepotrebnú techniku, ktorú si v našich podmienkach nevieme opraviť.

V priebehu nasledujúcich týždňov budú Ukrajine odovzdané ostatné lietadlá, z operačných dôvodov však nebude rezort poskytovať žiadne ďalšie konkrétnosti. Ich presun bude potvrdený ihneď po bezpečnom odovzdaní ukrajinskej strane tak, ako v tomto prípade.

Darovanie stíhačiek MiG-29 je v zmysle medzivládnej dohody medzi Slovenskom a Ukrajinou, ktorá bola schválená vládou SR a následne podpísaná ministrom J. Naďom a veľvyslancom Ukrajiny M. Kastranom minulý týždeň (17. marca 2023). Celkovo darujeme Ukrajine 13 ks stíhacích lietadiel sovietskej výroby a časť systému protivzdušnej obrany Kub.

Text a ilustračné foto: Ministerstovo brany SR – KOd /r
Video: Ozbrojené sily SR

 

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.