MENU

Nórsko vyberá námorné vrtuľníky MH-60R

Nórsky minister obrany Bjørn Arild Gramo informoval 16. marca o výbere nových námorných vrtuľníkov, ktoré majú čiastočne nahradiť európske stroje NF90NFH predčasne vyradené zo služby v júni minulého roku. Podľa očakávaní pôjde o americký typ MH-60R Seahawk korporácie Lockheed Martin (LM).

Nórsko zamýšľa kúpiť v rámci programu Prosjekt 1129 šesť exemplárov pre potreby pobrežnej stráže konfigurované na plnenie záchranných misií SAR (Search And Rescue), hliadkovanie a ochranu rybolovu. Od počiatku by však mali byť prispôsobené aj na dodatočnú montáž špecializovaného vybavenia pre vedenie protiponorkového boja. Po Dánsku (7 kusov v službe) a Grécku (7 objednaných) ide už o tretí exportný úspech, ktorý sa korporácii LM podarilo získať s vrtuľníkmi MH-60R v Európe. K podpísaniu kontraktu by malo dôjsť v lete alebo najneskôr v tretom kvartáli tohto roku a dodávky sa majú uskutočniť v období 2025-2027. Vzhľadom na urgentný charakter akvizície by v prípade prvých troch strojov malo ísť o už vyrábané exempláre určené pôvodne pre US Navy. Nórsky letecký personál má taktiež v dohľadnej dobe začať s výcvikom v Dánsku užívajúcom Seahawky od roku 2016.

Ako už bolo zmienené, MH-60R by mali čiastočne zastúpiť vrtuľníky NH90NFH (NATO Frigate Helicopter) spoločnosti NATO Helicopter Industries (NHI). Nórske ozbrojené sily neboli s týmto typom dlhodobo spokojné, pretože aj napriek mnohoročnému sklzu programu stroje nesplňovali všetky požiadavky a vykazovali vysoké prevádzkové náklady, poruchovosť či náročnosť na údržbu. Podľa kontraktu uzavretého v roku 2001 síce mali byť všetky exempláre predané odberateľovi do roku 2008, zatiaľ ale bolo dodaných len 13 kusov a z toho iba osem v plne operačne spôsobilej konfigurácii. Po audite vykonanom vo februári 2022 nakoniec Nórsku definitívne došla trpezlivosť a padlo rozhodnutie zrušiť kontrakt s NHI, vrátiť všetky uzemnené stroje výrobcovi a požadovať plnú refundáciu vo výške takmer 5 miliárd NOK (cca 525 miliónov USD). Pošramotená reputácia NH90 tak utrpela ďalšiu vážnu ranu, pričom problémom ani zďaleka nie je koniec, pretože po Austrálii a Nórsku sa typu aktuálne plánuje predčasne zbaviť aj Švédsko a Belgicko.

Akvizícia šiestich MH-60R za predpokladanú čiastku 12 miliárd NOK (zhruba 1,1 miliardy USD), ktorú ešte musí schváliť nórsky parlament, by každopádne predstavovala len prvú fázu programu Prosjekt 1129 Maritim helikopterkapasitet. Následne by sa totiž malo uskutočniť výberové riadenie na ďalších 8 – 14 námorných vrtuľníkov, ktoré majú operovať aj z palúb štyroch fregát triedy Fridtjof Nansen a budú plniť taktiež protiponorkové úlohy.

Text: Ivan Zajac
Foto: Lockheed Martin, Forsvaret

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.