MENU

Slovensko dostalo ponuku na 12 vrtuľníkov AH-1Z

Minister obrany SR Jaroslav Naď potvrdil, že časť avizovanej kompenzácie za poskytnutie trinástich - pre Slovensko nepoužiteľných, lietadiel MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany KUB sa týka ponuky Spojených štátov amerických na dvanásť nových, moderných bojových vrtuľníkov AH-1Z Viper spolu s príslušenstvom, výcvikom pilotov a technikov a k tomu sofistikované rakety AGM-114 Hellfire II.

Táto ponuka je naozaj veľmi výhodná a zásadným spôsobom zvýši obranný potenciál SR. Bojové vrtuľníky v súčasnosti vôbec nemáme, išlo by teda o úplne novú bojovú spôsobilosť,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď.

Hodnota ponúkaného materiálu sa pohybuje na úrovni niečo vyše 1 miliardy USD. Z toho by bolo približne 660 mil. USD Slovensku poskytnuté, a to prostredníctvom amerického obranného vládneho fondu FMF. Slovenská republika by tak zaplatila približne 340 miliónov v horizonte 3-4 rokov v rámci plánovaného obranného rozpočtu.

Šéf rezortu obrany zopakoval, že o predmetnú techniku malo záujem viacero krajín, preto hodnotí rozhodnutie USA poskytnúť techniku práve Slovensku mimoriadne pozitívne. Tento krok je zároveň možné vnímať v kontexte nepriamej kompenzácie za avizované oneskorenie dodania amerických stíhacích lietadiel F-16.

Medzivládnu dohodu týkajúcu sa ponuky budú obe strany pripravené schváliť po odovzdaní stíhacích lietadiel MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany KUB Ukrajine.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: U.S. Marine Corps, Cpl. Jonathan L. Gonzalez

 

 

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.