MENU

Nigéria vyberá vrtuľníky Cayuse Warrior Plus

Dňa 7. marca 2023 bolo informované o výbere ľahkých prieskumných a útočných vrtuľníkov MD 530F+ Cayuse Warrior Plus pre armádu Nigérie. Výrobca strojov americká spoločnosti MD Helicopters má dodať celkovo 12 exemplárov, ktoré majú byť primárne využívané pre protipovstalecké a protiteroristické misie či na potieranie pašerákov narkotík.

MD 530F+ Cayuse Warrior Plus konštrukčne vychádza z verzie MD 530F Cayuse Warrior, pričom časť z množstva vylepšení bola prevzatá z modelu MD 530G. Patria k nim štrukturálne modifikácie draku zodolneného pre vojenskú prevádzku, palivový systém so zvýšenou balistickou toleranciou a odolnosťou voči nárazom, upravené dvere kabíny umožňujúce ich zatvorenie aj pri prevážení výzbroje či lyžový podvozok s vyššou nosnosťou.

Zdokonalená bola aj avionika využívajúca optronickú hlavicu Wescam MX-10D a zbraňový riadiaci systém firmy Moog Space and Defense Group. Výzbroj má zahrňovať guľomety či neriadené rakety, respektíve ich korigované deriváty ako napríklad APKWS II. V kontrakte s Nigériou o zatiaľ nešpecifikovanej výške je ďalej zahrnutý balík logistickej podpory, simulátor, náhradné diely a výcvik posádok. Termíny dodávok ešte neboli zverejnené.

Text: Ivan Zajac
Foto: MD Helicopters

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.