MENU

Známe neznáme projekty X-3P a X-3T

Tak ako sa prekvapivo začala Jomkipurská vojna, tak prekvapivé boli jej dôsledky. Ekonomické zmeny boli vyvolané krajinami vyvážajúcimi ropu. Enormné zníženie ťažby sa prejavilo prudkým nárastom cenových indexov. Ropný šok z roku 1973 demonštroval, akú má silu a ekonomický vplyv na všetky odvetvia priemyslu.

Dôsledky prichádzali postupne a prejavili sa aj v leteckom priemysle. Finančný dosah sa prejavil v leteckej výrobe, prevádzke aj v leteckom výcviku. Narástla nutnosť znížiť jeho cenu, poprípade ho efektívne skrátiť a zatraktívniť pre tie krajiny, ktoré nemajú takú silnú ekonomiku. Uvedené aspekty viedli vojenských odborníkov a konštruktérov k prehodnoteniu názorov na technicko-ekonomické kritériá. Stanoviť nízke prevádzkové náklady, dosiahnuť vlastnosti prúdového bojového lietadla a vytvoriť tak podmienky na kvalitatívnu prestavbu výcviku vojenských pilotov.

Pôvodne prijaté kritériá a pravidlá sa rozchádzali s novým prístupom projektovania cvičných lietadiel na začiatočný a základný výcvik. Vznikla tak nová generácia cvičných lietadiel vybavených turbovrtuľovými pohonnými jednotkami.

Text: Peter Ondreják
Foto: zbierka autora, Aero Vodochody, FAB, SIAI

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 3/2023, ktorý vyšiel 1. 3. 2023.

Obsah L+K 3/2023 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.