MENU

Dopravná letka 46. krídla

30 rokov vojenského letectva na Slovensku


Dopravné letecké útvary boli vždy tak trochu v tieni tých bojových. Stíhacie, bitevné a bombardovacie lietadlá boli pre laickú aj odbornú verejnosť či politikov viac príťažlivé ako dopravné stroje. Nehľadiac na tento ničím nezaslúžený hendikep majú rovnako dôležité úlohy a nemôžeme si ich zo súčasných operácií letectva odmyslieť. To platí aj v ozbrojených silách slovenskej republiky.

Už podľa prvej doktríny Armády Slovenskej republiky v roku 1993 jej vojenské letectvo patrilo medzi hlavné prostriedky operačného zoskupenia vojsk. Okrem iného bolo určené na podporu boja pozemných vojsk a vysadzovanie a podporu vzdušných výsadkov. Zahrnovalo aj dopravno-výsadkové letectvo, ktoré malo svoje osobitné určenie a pole pôsobnosti. Malo zabezpečiť prepravu a vysadzovanie osôb i materiálu a zamerať sa najmä na vysadzovanie skupín zvláštneho určenia, prepravu vojsk, výzbroje, odsun ranených a chorých a zabezpečovať aj prepravu dôležitých osobností.

Dopravno-výsadkové letectvo na Slovensku bolo už v roku 1992 sústredené na 2. leteckej základni Piešťany v 2. zmiešanom leteckom pluku.

Text: RNDr. Michal Stolár, Martin Stolár
Foto: autori, Štefan Jusko, 46. krídlo

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 2/2023, ktorý vyšiel 1. 2. 2023.

Obsah L+K 2/2023 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.