MENU

PC-21 a 4. peruť RAAF

Obranné sily Austrálskeho zväzu v posledných desaťročiach zamerali pozornosť na čo najvyššiu kvalitu výzbroje a výcviku svojich príslušníkov. Tento trend je viditeľný aj vo výcviku letového personálu, ktorý preukázal vysokú úroveň nielen v širokom spektre cvičení od indického po tichý oceán, ale aj pri viacerých misiách na blízkom a strednom východe.

Zabezpečenie dostatočného počtu letového a pozemného personálu Kráľovských austrálskych vzdušných síl – RAAF (Royal Australian Air Force) má na starosti Výcviková skupina vzdušných síl (Air Force Training Group) na základni RAAF Williams. Okrem vlastného letového personálu cvičí aj príslušníkov Kráľovských austrálskych námorných síl (Royal Australian Navy), Austrálskych pozemných síl (Australian Army) a tiež personál z iných štátov. Ročne je do výcvikového programu pilotov prijatých okolo 165 kadetov. Z nich výcvik ukončí okolo 110, teda len dve tretiny (66 %).

Výcvikovej skupine vzdušných síl podliehajú: Letecká akadémia (Air Academy) sídli na RAAF East Sale. Na tej istej základni sú v jej podriadenosti: Ústredná letecká škola (Central Flying School), Škola výcviku leteckých misií (Air Mission Training School), Škola riadiacich letovej prevádzky (School of Air Traff ic Control), 1. letecká výcviková škola (No. 1 Flying Training School) a 32. peruť (No. 32 Squadron).

Text: Mgr. Peter Nelson, Bc. Martin Stolár, RNDr. Michal Stolár
Foto: RAAF

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 12/2022, ktorý vyšiel 30. 11. 2022.

Obsah L+K 12/2022 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.