MENU

Fursan Al Emarat

Rytieri bezmračnej oblohy


Letecké akrobatické skupiny sú vývesným štítom vzdušných síl mnohých štátov. Okrem disciplíny a umenia pilotov, snahy a vedomostí technického personálu, znalostí a skúseností manažmentu si však vyžadujú nemálo finančných prostriedkov, ktorých poskytnutie závisí od vôle politických činiteľov.

Pre štáty v oblasti Arabského polostrova, bohaté na ropu, a tým aj ekonomicky silné, však finančné ani politické obmedzenia v tomto smere neplatia, a tak v regióne vzniklo viacero skupín.

Jordánske kráľovstvo ako prvé postavilo už v roku 1976 akrobatickú skupinu Royal Jordanian Falcons. Táto krajina je však výnimkou pokiaľ ide o ropné bohatstvo. Preto skupina od počiatku lietala na úsporných dvojplošníkoch Pitts Special s piestovými motormi. V roku 1992 ich vymenila za nové akrobatické lietadlá Extra 300, ktoré v roku 2007 nahradili modernejšie stroje Extra 300L. V Saudskoarabskom kráľovstve, kde vzhľadom na ropné bohatstvo financovanie takýchto aktivít nie je problémom, vznikla v roku 1998 skupina Saudi Hawks, ktorá lieta na prúdových cvičných strojoch Hawk Mk.65/65A. Rovnaká situácia je aj v Spojených arabských emirátoch, kde vznikla skupina Fursan Al Emarat.

Text: RNDr. Michal J. Stolár
Foto: autor, Miroslav Mariaš, Fursan Al Emarat

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 10/2017, ktorý vyšiel 4. 10. 2017.

Obsah L+K 10/2017 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.