MENU

Štyri lietadlá a premiéri štyroch krajín V4

V košickom hoteli Bankov sa nedávno uskutočnilo stretnutie predsedov vlád krajín Vyšehradskej skupiny známej pod skratkou V4. Rokovania sa zúčastnili predseda českej vlády Petr Fiala, maďarský premiér Viktor Orbán, predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki a predseda vlády hostiteľskej krajiny Eduard Heger. Všetci štyria premiéri pricestovali do Košíc letecky, nie však pravidelnými linkami, ale lietadlami v žargóne nazývanými vládne špeciály – stručne ich predstavíme.

Maďarský premiér – na rozdiel od svojich troch kolegov – nepriletel, takpovediac, veľkým dopravným lietadlo, ale tzv. bizjetom, čiže menším prúdovým lietadlom s obvykle luxusným interiérom. Takéto bizjety sa často používajú na prepravu šéfov veľkých spoločností, ale slúžia aj na dopravu vládnych činiteľov. Orbán priletel bizjetom Falcon 7X, ktorý vyrába francúzska firma Dassault. Ide o bizjet najvyššej kategórie, ktorý je výnimočný tým, že má tri motory a jeho dolet je až 11 000 km. Falcon (sokol) prevádzkujú vzdušné sily Maďarska a jeho trupové číslo je 606. Prvým používateľom lietadla bol švajčiarska spoločnosť Dasnair, maďarské letectvo ho prevzalo v júli 2018.

Poľský premiér priletel do východoslovenskej metropoly dopravným lietadlom brazílskej výroby. Ide o lietadlo so skráteným označením Embraer ERJ-175LR, ktorého úplné typové označenie je ERJ-170-200 LR. Skratka ERJ znamená Embraer Regional Jet, doplnkové označenie LR naznačuje, že ide o verziu s predĺženým doletom (long range). Lietadlo s poľskou civilnou poznávacou značkou SP-LIH bolo v septembri 2009 dodané leteckej spoločnosti LOT, od ktorej si ho začiatkom septembra 2010 prenajala poľská vláda.

Český premiér priletel do Košíc na palube jedného z dvoch lietadiel Airbus A319CJ, ktoré používajú české vzdušné sily na prepravu najvyšších štátnych činiteľov. Išlo o prvé lietadlo zo spomenutej dvojice, ktoré bolo českému letectvu dodané koncom januára 2007. Lietadlo má trupové číslo 2801 a nesie meno generála K. Janouška, ktorý ako jediný Čechoslovák získal hodnosť leteckého maršala RAF (britské vojenské letectvo). Dvojmotorový airbus má interiér s flexibilným usporiadaním na rôzne účely. Do podpalubia lietadla môže byť uložená prídavná palivová nádrž, čím sa dolet zvýši na 8 890 km (s maximálne 43 cestujúcimi).

Prakticky rovnaké tristodevätnástky ako má české letectvo, má v svojej flotile aj letecký útvar slovenského ministerstva vnútra. Ide o dve lietadlá typu A319-115CJ, z ktorých jedno priviezlo – za 36 minút – nášho premiéra a jeho suitu. Išlo o lietadlo so sériovým číslom 2550, ktoré má civilnú poznávaciu značku OM-BYA. Lietadlo vykonalo svoj prvý let 15. 9. 2005 a o niekoľko dní neskôr si ho prevzala spoločnosť Twinjet, ktorá ho prevádzkovala pre kuvajtskú firmu Kharafi Group. Do služby v leteckom útvare nášho ministerstva vnútra bolo zaradené 14. júna 2016.

Text a foto: Rado Mlýnek

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.