MENU

Albatros a sté narodeniny Jana Vlčka

Medzinárodná konferencia prepojila minulosť a dnešok


Zlatá éra čs. letectva. Taký bol názov medzinárodnej konferencie k 100. výročiu narodenia hlavného konštruktéra lietadla L-39 Albatros, Ing. Jana Vlčka. Konala sa v dňoch 28. a 29. júna 2022 v priestoroch pobočky Slovenského technického múzea – Múzea letectva v Košiciach – a Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.

Lietadlo L-39 Albatros, výrobok národného podniku Aero Vodochody (dnes AERO Vodochody AEROSPACE a. s.) je celosvetovým pojmom. Patrí k najrozšírenejším cvičným prúdovým lietadlám sveta. Po typoch T-33 Silver Star (6750 kusov), MiG-15UTI (okolo 4830) a L-29 Delfin (3665 kusov) sa ocitlo na štvrtom mieste čo do počtu vyrobených kusov. Pritom značná časť MiG-ov 15UTI bola taktiež vyrobená v závode Aero Vodochody, podobne ako L-29 Delfin.

Po prvý raz sa lietadlo L-39 dostalo do vzduchu 4. novembra 1968. Sériová výroba sa začala v sedemdesiatom prvom a ukončili ju v roku 1999. Závod vyrobil 2920 (2868?) týchto strojov. Lietadlá si objednalo u výrobcu spolu 20 štátov. Ďalších 28 krajín ich zaviedlo inou formou, napríklad po rozpade Sovietskeho zväzu, rozdelení Česko-Slovenska, darom, kúpou od pôvodného majiteľa či formou koristi. V súčasnosti ešte stále okolo 1000 Albatrosov slúži na výcvik vojenských pilotov či prináša potešenie z lietania súkromným civilným pilotom a radosť fanúšikom letectva. A kto stál za vznikom tejto legendy?

Text: RNDr. Michal J. Stolár
Foto: Radomír Mlýnek a autor

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.