MENU

Trojstovka v toku času

Protilietadlový raketový systém S-300PMU, dodaný do Česko-Slovenska v roku 1990, bol od roku 1993 základným pilierom protivzdušnej obrany Slovenskej republiky. Na základe žiadosti o pomoc pri výkone sebaobrany v zmysle článku 51 Charty OSN systém S-300PMU Slovenská republika darovala v apríli 2022 Ukrajine.

Systém S-300P vyvinula v Sovietskom zväze pre protivzdušnú obranu štátu na základe štátneho výnosu z roku 1965 konštrukčná kancelária KB-1 pod vedením Alexandra Andrejeviča Raspletina, od marca 1966 Moskovská konštrukčná kancelária (MKB) Strela MRP, dnes NPO Almaz. Po smrti konštruktéra (1967) viedol vývoj Boris Vasilievič Bunkin.

Rádiolokátor na vyhľadávanie cieľov vyvíjali v Novosibirskom MII meracích systémov pod vedením Jurija Alexandroviča Kuznecova a stanicu na sledovanie cieľov a navedenie rakiet v MKB Strela pod vedením Vsevoloda Dmitrijeviča Sineľnikova. Výpočtový a riadiaci systém na sledovanie väčšieho množstva cieľov v reálnom čase a výpočet dráhy navedenia rakiet vznikal spolu s rádiolokátormi. Riadené rakety na postreľovanie aerodynamických cieľov vyvíjali v MKB Fakel pod vedením Piotra Dmitrijeviča Grušina.

Text: Ing. Ladislav Zahradník, RNDr. Michal J. Stolár
Foto: Miroslav Gyűrösi, Ivan Kraxner, Jozef Žiak

Viac sa dočítate v Ročenke Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky 2022, ktorá vyšla 22. augusta 2022.

Obsah ročenky nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.