MENU

Obrancovia Tobruku

Z histórie protilietadlovcov na Slovensku


Od začiatkov bojového využitia leteckej techniky sa začala používať aj pozemná výzbroj na ochranu proti nej. Už vo francúzsko-nemeckom konflikte 1870 – 1871 sa objavili prvé delá na zostreľovanie balónov. Prvá svetová vojna ešte viac zdôraznila nutnosť obrany proti letectvu a dodnes sú jednotky a útvary protivzdušnej obrany neodmysliteľnou súčasťou každej armády. Takmer všetky vojnové konflikty po 2. svetovej vojne sa začínali zo vzduchu a vzdušná prevaha spravidla viedla aj k úspešným pozemným operáciám.

Vo februári 2022 uplynulo 100 rokov od formovania prvých jednotiek obrany proti lietadlám na území Slovenska, čo súviselo s potrebami rodiaceho sa československého štátu a budovania jeho brannej moci po skončení Veľkej vojny. Budovanie účinnej protivzdušnej obrany, ktorej úlohou bolo chrániť vlastné vojská a dôležité administratívne a hospodárske objekty pred nepriateľským letectvom sa stalo neoddeliteľnou súčasťou výstavby armády. Hlavnú úlohu v tom období zohralo protilietadlové delostrelectvo.

Prvá, „8 cm PL batéria číslo 1“ sa sformovala už v júli 1919. Jej výzbroj tvorila štvorica upravených kanónov vz. 5/8 a umiestnená bola v Prahe na Petříně. Ďalšie dve batérie sa formovali na Slovensku v obciach Párkány-Nána (dnes Štúrovo) a Pozsonyligetfalu (od 1920 Petržalka), čo súviselo s vyostrenou situáciou na slovensko-maďarskom pohraničí. Obe mali vo výzbroji upravené lodné kanóny kalibru 9 cm vz. 12. Ich hlavnou úlohou bola obrana proti lodiam, boj so vzdušnými cieľmi bol na druhom mieste. V januári 1921 sa druhá batéria presunula do Olomouca.

Text: Bc. Martin Stolár, RNDr. Michal J. Stolár, Ing. Ladislav Zahradník
Foto: autori, zbierka autorov

Viac sa dočítate v Ročenke Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky 2022, ktorá vyšla 22. augusta 2022.

Obsah ročenky nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.