MENU

An-26B litovského vojenského letectva

Vojenské lietadlá rôznych krajín patria k zriedkavým návštevníkom košického letiska. Väčšina z nich tam pristane len kvôli doplneniu paliva. Tak tomu bolo aj v apríli 2008, keď v Košiciach tankovalo dopravné lietadlo vzdušných síl pobaltskej republiky Litva.

Išlo o dvojmotorové turbovrtuľové lietadlo Antonov An-26B s trupovým číslom 04 a výrobným číslom 7310101. Lietadlo sa v Košiciach zastavilo na doplnenie paliva pri lete do Prištiny v Kosove, kam dopravovalo príslušníkov litovskej armády na službu v misii KFOR.

Litva prispela do mnohonárodnej misie KFOR v Kosove 30 vojakmi. V tej dobe malo litovské vojenské letectvo dve lietadlá An-26. Medzičasom však boli vyradené a nahradila ich trojica moderných transportných lietadiel C-27J Spartan, ktoré vyrába talianska firma Alenia. Podľa dostupných informácií slúži v litovských vzdušných silách aj české turbovrtuľové dopravné lietadlá L-410 Turbolet.

Lietadlo Antonov An-26 vyvinula vtedajšia sovietska – dnes ukrajinská – spoločnosť Antonov, ktorá nesie meno leteckého konštruktéra Olega Konstantinoviča Antonova. Typ An-26 je militarizovanou verziou dopravného lietadla An-24, od ktorého sa odlišuje najmä novou zadnou časťou so sklopnou rampou a výkonnejšími motormi. Jeho prvý let sa uskutočnil v roku 1968.

Jeho rozpätie krídel je 29,2 m, dĺžka 23,8 m a výška 8,58 m. Maximálna vzletová hmotnosť lietadla je 24 000 kg. Na pohon lietadla slúžia dva turbovrtuľové motory Ivčenko AI-245VT, každý s výkonom 2075 kW. Celkovo bolo vyrobených viac ako 1400 lietadiel An-26. Dve z takýchto lietadiel slúžili aj v slovenskom vojenskom letectve.

Text a foto: Rado Mlýnek

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.