MENU

Letisko Košice: Fotopohľady do histórie

38. diel, Brazílsky E190 v ukrajinských farbách


Dopravné lietadlá vyrábané brazílskou firmou Embraer sú častými návštevníkmi košického medzinárodného letiska – na pravidelných linkách do Košíc ich využíva rakúska letecká spoločnosť Austrian Airlines aj poľský LOT. Okrem týchto pravidelných liniek sa však s nimi na letisku stretávame iba sporadicky, pričom väčšinou ide o bizjety (Phenom, Legacy či Lineage).

Výnimky sú však korením života, aj toho leteckého. Stereotyp na letisku nedávno narušil prílet lietadla, s ktorým sa na letisku bežne nestretávame – Embraer s marketingovým označením 190STD, pričom jeho oficiálne typové označenie je ERJ 190-100 STD.

Lietadlo s poznávacou značkou UR-EMA patrí do flotily ukrajinskej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) a priletelo do Košíc bez cestujúcich (tzv. ferry flight) z poľskej Lodže, aby „vyzdvihlo“ tím ukrajinského futbalového klubu SC Dnipro a odviezlo ho do cyperskej Larnaky na zápas s tímom AEK Larnaca.

Treba podotknúť, že vidieť lietadlo vo farbách Ukraine Airlines je dnes kdekoľvek v Európe vzácnosťou, pretože spoločnosť už koncom februára zastavila všetku svoju letovú činnosť. Podľa dostupných informácií je Embraer, ktorý navštívil Košice, jediným (možno jedným z dvoch) lietadlom UIA vykonávajúcim ad hoc lety.

Spoločnosť UIA bola založená 1. októbra 1992 a už koncom novembra začala lietať na linke z Kyjeva do Londýna. Sieť liniek ako aj flotila spoločnosti UIA sa rýchlo rozrastali. Postupne rozširovali linky o ďalšie európske metropoly a navýšili aj počet lietadiel, a to až na 25, vrátane dvoch strojov na diaľkové lety (Boeingy 777 a 767). Na krátke a stredné trate používali UIA typy Boeing 737NG (16 lietadiel) a Embraer E190 a E195 (spolu sedem strojov).

Ukrajinský 104-miestny Embraer 190, ktorý nedávno navštívil košické letisko, má výrobné číslo 494 a v júni 2012 bol dodaný spoločnosti AeroSvit Airlines, pre ktorú lietal so značkou UR-DSA. Vo februári 2013 ho prevzala spoločnosť Ukraine International Airlines a preregistrovala ho na UR-EMA.

Typ Embraer 190 bol vyvinutý z menšieho typu E170 a jeho prototyp vykonal prvý let v marci 2004. Oba typy patria do veľmi obľúbenej rodiny lietadiel s kolektívnym označením ERJ (Embraer Regional Jet) – do konca júna tohto roku bolo vyrobených 1633 lietadiel ERJ rôznych verzií.

Text a foto: Rado Mlýnek

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.