MENU

Široká paleta osvedčených systémov

Elbit Systems, najväčšia spoločnosť obranného priemyslu v Izraeli, ponúka overené portfólio bezposádkových lietajúcich prostriedkov a systémov. Informuje o tom článok v 9. čísle časopisu Letectví + kosmonautika.

Za posledné dve desaťročia vidíme nebývalý vzostup bezposádkových lietajúcich prostriedkov a systémov. Výraznou postavou tohto trendu bol Abraham Karem, absolvent prestížneho Technion Israel Institute of Technology v Haife. Práve v Haife sídli v súčasnosti aj jeden z najväčších výrobcov týchto prostriedkov a systémov, Elbit Systems.

Spoločnosť bola založená roku 1966 pod názvom Elbit Computers v rámci Elron Electronic Industries. Spojila odborné znalosti Izraelského ministerstva obrany – Výskumného inštitútu špeciálneho počítačového dizajnu – so skúsenosťami spoločnosti Elron v oblasti vývoja, výroby a prevádzky elektronických produktov. V roku 2000 sa Elbit Systems stal najväčšou neštátnou súkromnou spoločnosťou zaoberajúcou sa vývojom a výrobou obrannej elektroniky. Zastrešuje niekoľko spoločností produkujúcich rad výrobkov zbrojárskeho a elektronického charakteru. Celosvetovo zamestnáva 17 787 osôb (údaj za rok 2021), z nich viac ako 50 % s inžinierskym vzdelaním pracujúcich vo vývoji a priemyselnom dizajne.

Vývoj a produkcia bezposádkových lietajúcich prostriedkov (BLP) a systémov je jedným z najdôležitejších odvetví firmy. Ako jediná ponúka ozbrojeným silám komplexný rad BLP od prenosných miniatúrnych cez všestranné taktické až po prostriedky na operácie v stredných výškach s dlhou výdržou vo vzduchu – kategórie MALE (Medium-Altitude Long-Endurance). Fakt, že sortiment spoločnosti tvoria BLP všetkých tried NATO (I – do 150 kg, II – do 600 kg a III – nad 600 kg), a že existuje veľa spoločných subsystémov v rámci rodiny systémov Hermes (t. j. Hermes 450, Hermes 900) a rodiny systémov Skylark (t. j. Skaylark I, Skylark 3, SkyStriker) v oblastiach pozemného riadenia, dátového spojenia, operačného softvéru a ďalších, umožňuje využívať rovnakých operátorov aj náhradné diely. Tým zákazníkovi prináša výhodu viacnásobnej úspory nákladov tak na obstaranie, ako aj prevádzku týchto prostriedkov.

Bezposádkové lietajúce riešenia spoločnosti Elbit tvoria nielen jeden z pilierov Izraelských obranných síl (viac ako 85 % všetkých izraelských bezposádkových prostriedkov tvoria systémy Hermes), ale slúžia aj v niekoľkých desiatkach armád a bezpečnostných zložiek po celom svete. Ich konštrukcia je založená na desaťročiach prevádzkových skúseností. Využívanie pokročilých schopností v oblasti návrhu a výroby, systémov misií, komunikačnej techniky, senzorov a iného užitočného zaťaženia, simulačných systémov, integrácie a softvérových možností dovoľuje spoločnosti Elbit Systems poskytnúť špičkové a nákladovo efektívne riešenia a prispôsobiť ich požiadavkám zákazníka.

Všetky bezposádkové lietajúce riešenia spoločnosti Elbit sú overené v boji a dodávajú sa viac ako 50 zákazníkom po celom svete vrátane členských krajín Severoatlantickej aliancie…

Slovenská republika v rámci modernizácie svojich ozbrojených síl zvažuje doplnenie o rozsiahle spôsobilosti BLP a bezposádkových lietajúcich systémov. Keďže má relatívne malú armádu a málo skúseností s ich prevádzkou, bolo by rozumné zvoliť riešenie, ktoré je overené, predstavuje nulové riziko, bude efektívne z hľadiska pracovnej sily, ušetrí náklady na prevádzku i údržbu a ponúkne čo najširšie možnosti na ich viacúčelové využívanie. Práve takým spôsobom BLP a bezposádkové lietajúce systémy firmy Elbit Systems využívajú aj Izraelské obranné sily. Bezposádkové lietajúce prostriedky a systémy spoločnosti Elbit Systems by umožnili slovenskej armáde využívať tých istých operátorov na prevádzku a údržbu BLP Skylark a SkyStriker, ako aj rodiny Hermes. Znamená to, že z tej istej riadiacej stanice, s použitím tej istej komunikačnej techniky a vzletového zariadenia môže ten istý operátor riadiť Skylark alebo SkyStriker a to isté platí pre Hermes 450 a 900. Súčasne možno väčšinu typov užitočného zaťaženia inštalovať a použiť na ostatných BLP.

Táto kompatibilita môže znížiť výšku štátnej investície do nákupu bezposádkových lietajúcich prostriedkov a systémov (dá sa kúpiť menej typov užitočného zaťaženia, riadiacich staníc a komunikačnej techniky), zvýši ich dostupnosť a schopnosti počas nasadenia, zníži počet potrebného personálu, zníži počet typov náhradných dielcov aj ich celkový počet a v konečnom dôsledku ušetrí finančné prostriedky daňových poplatníkov za najefektívnejšie prevádzkové riešenie.

Celý článok si môžete porečítať v L+K č. 9/2022 na stranách 24 – 25.

Obsah L+K 9/2022 nájdete – TU.

Text a foto: Elbit/red

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.