MENU

Cessna 425 „dobyla“ košické letisko

Trochu záhadnosti v titulku článkov – a nielen tých o letectve a lietadlách – nikdy nezaškodí, pretože pripúta pozornosť čitateľov, zvedavých dozvedieť sa, čo titulok vlastne znamená. V tomto článku je to jednoduché. V označení lietadla sme vynechali slovo conquest, pretože úplný názov typu je Cessna 425 Conquest. Pretože anglické slovo conquest znamená dobytie či podrobenie, využili sme to na konštatovanie, že Cessna 425 Conquest „dobyla“ košické letisko.

Modelom Conquest sa americká firma Cessna chcela presadiť v segmente trhu, v ktorom už dominovali konkurenčné typy, najmä Beechcraft King Air a Piper Cheyenne.

Model 425 vychádzal zo staršieho modelu 421, pričom hlavnou inováciou bolo použitie turbovrtuľových pohonných jednotiek. Išlo o motory Pratt & Whitney Canada PT6A-112 s výkonom po 373 kW. Lietadlo má pretlakovú kabínu a vďaka veľkým oknám je z neho veľmi dobrý výhľad. V kabíne môže byť maximálne sedem sedadiel pre cestujúcich.

Prvý vzlet prototypu sa uskutočnil 12. septembra 1978, sériová výroba začala v roku 1981 a bola ukončená pomerne skoro, v roku 1986, a to po vyrobení len 236 lietadiel. Treba ešte spomenúť, že model 425 predávala firma Cessna pôvodne pod obchodným menom Corsair, modernizovaný model bol premenovaný na Conquest I.

Na letisko Košice priletela Cessna 425 Conquest I s americkou poznávacou značkou N425PG, vyrobená v roku 1984, značka obsahuje aj typové číslo (425).

Text a foto: Rado Mlýnek

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.