MENU

Letisko Košice: Fotopohľady do histórie

35. diel, Premiérový prílet Turkish Airlines


Tento príspevok bude nevšedný, a to aj napriek tomu, že sa nebude venovať primárne zaujímavým lietadlám, ktoré košické letisko v minulosti navštívili. Dnes si povieme o prvom prílete spoločnosti, ktorá mala na východoslovenskom letisku premiéru.

Táto informácia je zaujímavá nielen tým, že ide o prvý prílet do Košíc, ale aj z dôvodu, že lietadlá tejto spoločnosti sa denne objavujú vo vzdialenosti len takých 10 či 12 kilometrov – ale smerom nahor. Tí, ktorí sledujú letovú prevádzku na stránke flightradar24.com, určite vedia, že priamo nad Košicami prelietavajú mnohé letecké spoločností bez toho, aby sa tam „zastavili“. Sú to napríklad lietadlá spoločností Emirates, Qatar Airways, Etihad či Turkish Airlines, ktoré mieria najmä do destinácií v severnej Európe a USA.

Historicky prvé pristátie lietadla Turkish Airlines na košickom letisku zaznamenali 26. februára 2013. Išlo o Airbus A320-232 s poznávacou značkou TC-JPL, ktorý z Istanbulu do Košíc dopravil tím volejbalistiek klubu Fenerbahce SK Istanbul. Tento Airbus má výrobné číslo 3303. Spoločnosti Turkish Airlines bol dodaný 13. novembra 2007 a jeho kabína má 159 sedadiel. Lietadlo nesie meno Göreme po mestečku, ktoré je centrom Národného parku zapísaného v zozname svetového dedičstva UNESCO s rovnakým menom. Tento Airbus dodnes lieta pre Turkish Airlines, ktoré majú v svojej flotile 383 lietadiel, z toho 11 je typu A320.

Text a foto: Rado Mlýnek

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.