MENU

Júnové letecké streľby 81. krídla zahájené

Piloti prvej a druhej taktickej letky 81. krídla Sliač dnes zahájili letecké streľby na leteckej strelnici Vojenského výcvikového priestoru Záhorie.

Piloti stíhacích lietadiel MiG-29 si takto pravidelne precvičujú schopnosti pôsobiť proti pozemným cieľom. Ich výzbrojou je letecký kanón GŠ 30-1 s kalibrom 30 mm. Táto zbraň dokáže „pokropiť“ cieľ trieštivými, priebojnými alebo zápalnými projektilmi rýchlosťou 1800 rán za minútu.

Piloti lietadiel L-39, v tomto prípade „mladí“ piloti vo výcviku, nebudú používať ostrú výzbroj. Ich úlohou bude najprv zvládnutie všetkých potrebných manévrov od jednoduchých až po zložitejšie. Napríklad Pop-Up manévre (priblíženie sa k cieľu v prízemnej výške a pred útokom nastúpanie na potrebnú výšku, aby sa zahájila seč na cieľ) alebo bombardovanie z horizontálneho letu v malej výške. V oboch prípadoch má pilot len pár sekúnd na identifikáciu cieľa, zamierenie a odpal. Ďalej si precvičia správne ovládanie a voľbu zbraňových systémov. Simulovať budú bombardovanie brzdenými aj nebrzdenými bombami, streľbu neriadenými raketami a palubným kanónom.

Letecké streľby sa vykonávajú pravidelne a sú neodmysliteľnou súčasťou leteckého výcviku v taktickom letectve.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: 81. krídlo Sliač, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.