MENU

Carrier Strike Group 21 v operácii Fortis

Lode s palubou umožňujúcou vzlety a pristávanie lietadiel s pevným krídlom boli súčasťou Royal Navy od zaradenia HMS Argus do služby 16. Septembra 1918. Éru lietadlových lodí prerušilo 15. decembra 2010 vyradenie lietadiel Harrier a napokon 28. augusta 2014 vyradenie HMS Illustrious. Prítomnosť nosiča lietadiel na moriach a oceánoch pod vlajkou Royal Navy znovu oživilo 7. Decembra 2017 zaradenie lode HMS Queen Elizabeth do služby.

Zaradenie lietadlovej lode do stavu Royal Navy a obnovenie údernej skupiny lietadlovej lode predstavuje výrazný posun v schopnostiach projekcie sily v námornej aj leteckej oblasti Spojeného kráľovstva. Napriek odchodu z Európskej únie britské velenie naďalej buduje úzku spoluprácu so spojencami v NATO, s cieľom posilniť kolektívne schopnosti nasadenia letectva a námorných vzdušných síl z pozemných základní alebo palúb – ako súčasti flexibilných síl, ktoré dokážu odradiť agresora alebo reagovať na hrozby tak v európskom priestore, ako aj vo vzdialených regiónoch. Nástup nových technológií a autonómnych systémov súčasne predstavuje výzvu, ale aj príležitosť na inovácie, znižovanie nákladov a zvyšovanie efektivity.

Prípravy pred plavbou
Veliteľská skupina a štáb údernej skupiny lietadlovej lode boli obnovené vo februári 2015. V predstihu sa mali oživiť veliteľské štruktúry a spôsobilosti pre nasadenie lietadlovej lode, jej leteckého krídla a sprievodných plavidiel. V nasledujúcom roku Ozbrojené sily Spojeného kráľovstva presunuli jeden zo satelitov vojenského spojovacieho systému Skynet na východnejšiu pozíciu, aby bola pokrytá oblasť východnej Ázie a západného Pacifiku. Súčasne sa aktivovala pozemná stanica v Austrálii.

Text: Martin Stolár, Michal J. Stolár
Foto: Crown Copyright, USMC, US Navy

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 3/2022, ktorý vyšiel 2. 3. 2022.

Obsah L+K 3/2022 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.