MENU

Ochotnik na prieskum aj útočné operácie

Odbornú aj širokú leteckú komunitu fakticky na celom svete už nejaký čas priťahuje téma ťažkého bezposádkového útočno-prieskumného lietadla S-70, ktoré vzniká v rámci programu Ochotnik v ruskej konštrukčnej kancelárii Suchoj.

Najnovším počinom v tejto téme, ktorá rozvírila informačný priestor, bolo 14. decembra 2021 slávnostné vytiahnutie skúšobného bezposádkového lietadla S-70-2 z hangáru leteckého výrobného závodu NAZ (Novosibirskij aviacionnyj zavod imeni V. P. Čkalova) v Novosibirsku. Išlo o prvý letový prototyp bezposádkového stroja S-70. Najviditeľnejšou odlišnosťou tohto lietajúceho aparátu oproti prvému technologickému demonštrátoru je prepracovaná zadná časť trupu tvorená plochou výstupnou dýzou prúdovej pohonnej jednotky bez komory prídavného spaľovania.

Ide o priorizovaný vojenský vývojový program, a to je jeden z hlavných dôvodov, prečo je relevantných informácií predsa len skromnejšie a neustále treba rátať aj s možným podsúvaním dezinformácií. Čiže poznatkov k téme je pomenej a uvoľňované sú len príležitostne a pomerne nepravidelne.

Text: Miroslav Gyűrösi
Foto: autor, MO RF, OAK, Suchoj

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 2/2022, ktorý vyšiel 2. 2. 2022.

Obsah L+K 2/2022 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.