MENU

Rakúske Black Hawky 20 rokov v nasadení

Ozbrojené sily Rakúska, ich letecké a hlavne vrtuľníkové časti, musia byť pripravené kedykoľvek bezodkladne reagovať na požiadavky a poskytnúť neodkladnú pomoc pri každoročných prírodných katastrofách, ako sú povodne, požiare, snehové kalamity s odrezanými obcami či lavínové závaly. Udržanie vysokej mobility záchranných a podporných síl vrtuľníkmi je preto prioritnou úlohou.

Rakúske ozbrojené sily (Bundesheer) už niekoľko rokov pred koncom minulého storočia zvažovali zavedenie nového typu vrtuľníka na taktickú prepravu a podporu pozemných vojsk, ktorý by nahradil dosluhujúce zastarané Augusty Bell AB204B. V tejto situácii došlo 23. februára 1999 ku katastrofe v obciach Galtuer a Valzur v doline Patznaum na západe Rakúska. Lavíny pochovali 38 a zranili 48 osôb a od sveta odrezali niekoľko tisíc ľudí.

Nasadenie 25 rakúskych vojenských, 17 civilných a 28 zahraničných vrtuľníkov, ktoré nalietali za päť dní 935 hodín pri 3364 letoch a prepravili 18 406 osôb a 271 710 kg materiálu, dramaticky poukázalo na akútnu potrebu získať nové vrtuľníky. Do užšieho výberu sa dostali štyri typy: konzorcium EH Industries ponúklo EH-101 Merlin, konzorcium NH Industries typ NH90, koncern Eurocopter typ AS532 Cougar a spoločnosť Sikorsky model UH-60L (S-70A) Black Hawk.

Text: RNDr. Michal J. Stolár, Martin Stolár, Ing. Gerald Simperl
Foto: autori, Peter Lechner, Bundesheer – Maximilian Fischer, Daniel Trippolt

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 2/2022, ktorý vyšiel 2. 2. 2022.

Obsah L+K 2/2022 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.