MENU

Vojenskí policajti sa pripravujú na nasadenie

do námornej operácie EUNAVFOR MED Irini


Slovenská republika nasadí do vojenskej operácie Európskej únie EUNAVFOR MED Irini ďalších vojenských policajtov. Prípravou na pôsobenie na palube fregaty nemeckých námorných síl v Stredozemnom mori aktuálne prechádza 11 príslušníkov Vojenskej polície.

Vybraní vojenskí policajti absolvovali najskôr prípravu vo výcvikových zariadeniach VP a Centra výcviku Lešť. Zásahová skupina následne nastúpila na 8-týždňový výcvik v zariadeniach Námorníctva SRN na základniach Eckernfoerde a Neustadt.

„Išlo o vysoko špecializované výcviky v špeciálne prispôsobených zariadeniach pre prípravu na prežitie počas havárie vrtuľníka na mori alebo potápajúcom sa plavidle, a to v plnom výstroji a výzbroji pod dozorom skúsených inštruktorov námorníctva SRN. Po úspešnom zvládnutí teraz pokračuje zásahová skupina certifikáciou na fregate Mecklenbug-Vorpommern v Severnom mori,“ priblížil riaditeľ Vojenskej polície plk. Valentín Cebo.

Hlavnou úlohou námorných prostriedkov nasadených v Stredozemnom mori pri pobreží Líbye je prispievať k vykonávaniu zbrojného embarga uvaleného Organizáciou spojených národov voči Líbyi, narušeniu obchodného modelu sietí prevádzačov a obchodníkov s ľuďmi, monitorovanie a zhromažďovanie informácií o nedovolenom vývoze ropy z Líbye.

Slovenskí vojenskí policajti budú do operácie EUNAVFOR MED Irini nasadení od marca do júna tohto roka. Počas tohto obdobia bude zásahová skupina fregaty Mecklenbug-Vorpommern na pokyn kapitána plavidla vykonávať bezpečnostné prehliadky podozrivých plavidiel pomocou vysadenia z vrtuľníka respektíve zásahových rýchločlnov.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.