MENU

Blue Flag 2021

Na jeseň sa po piaty raz uskutočnilo medzinárodné cvičenie vzdušných síl Blue Flag, ktoré je porovnateľné s americkým cvičením red Flag, ba v niektorých aspektoch ho aj prekonáva. Vyznačuje sa špeciálnou izraelskou príchuťou a širokým spektrom plnených úloh.

Po prvý raz sa uskutočnilo izraelské cvičenie Blue Flag v novembri 2013 s účasťou Grécka, Talianska i USA a sledovali ho pozorovatelia z viac ako 20 štátov. Opakovalo sa po dvoch rokoch v novembri 2015 za účasti Grécka, Poľska, Talianska a USA. Cvičenie sledovali pozorovatelia z 34 krajín. Po tretíkrát sa uskutočnilo v novembri 2017 s účasťou Francúzska, Grécka, Indie, Nemecka, Poľska, Talianska a USA. Pozorovatelia opäť reprezentovali 34 krajín. Štvrté cvičenie prebehlo v novembri 2019. Úlohy na ňom plnili Grécko, Nemecko, Taliansko a USA. Sledovali ho pozorovatelia z temer 40 krajín.

Tohtoročné cvičenie sa začalo 17. októbra a ukončené bolo 28. októbra. Miestom konania bola opäť letecká základňa Uvda na juhu Izraela, 60 km severne od mesta Ejlat. Na cvičení sa zúčastnili okrem Izraela vzdušné sily siedmich krajín so 72 bojovými lietadlami a viac ako 1500 príslušníkmi ozbrojených síl. Ako pozorovatelia na cvičenie prišli zástupcovia Austrálie, Fínska, Holandska, Chorvátska, Japonska, Južnej Kórey a Rumunska.

Text: Martin Stolár, RNDr. Michal J. Stolár
Foto: IASF, Luftwaffe, USAF

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 12/2021, ktorý vyšiel 1. 12. 2021.

Obsah L+K 12/2021 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.