MENU

Minister Naď v USA skontroloval progres

vo výrobe stíhacích lietadiel F-16 pre SR


Slovenská delegácia rezortu obrany na čele s ministrom Jaroslavom Naďom navštívila v americkom meste Greenville v Južnej Karolíne fabriku spoločnosti Lockheed Martin, v ktorej sa vyrábajú nové stíhacie lietadlá F-16. Cieľom osobnej návštevy ministra bola kontrola progresu výroby lietadiel pre OS SR, ako aj rokovania o nadviazaní strategického partnerstva.

„Vzhľadom na to, že ide o doposiaľ najväčší investičný projekt Slovenskej republiky v rámci modernizácie OS SR, mal som potrebu prísť do spoločnosti Lockheed Martin osobne a zdôrazniť tak význam, ktorý tomuto kontraktu prikladáme,“ priblížil minister J. Naď. Po prehliadke výrobných hál a rokovaní s predstaviteľmi spoločnosti informoval, že na fungovanie spoločnosti má dopad aj nepriaznivá situácia s pandémiou Covid-19, ktorá dočasne ovplyvnila aj jej personál a zásobovanie.

Minister J. Naď k realizácii akvizície stíhacích lietadiel F-16 zdôraznil, že obmena letectva nie je iba kúpou techniky, ktorú budeme používať desiatky rokov, ale tiež príležitosťou na prehĺbenie strategického partnerstva. O tejto téme chce hovoriť aj počas rokovania s ministrom obrany Spojených štátov amerických Lloydom Jamesom Austinom III v Pentagone. V rámci rozvoja partnerstva dáva súčasné vedenie rezortu obrany dôraz aj na podporu domáceho obranného priemyslu a rokuje o jeho zapojení do výrobných procesov. Z tohto dôvodu sú súčasťou delegácie a rokovaní aj zástupcovia Leteckých opravovní Trenčín, a.s.

V súvislosti s rozvojom spolupráce a podporou minister poďakoval predstaviteľom spoločnosti Lockheed Martin za poskytnutie prvého sponzorského daru v hodnote 30 000 amerických dolárov pre Ústrednú vojenskú nemocnicu SNP v Ružomberku na nákup zdravotníckych prístrojov. Na základe rozhodnutia ÚVN pribudne z darovaných prostriedkov k vybaveniu nemocnice nový mobilný diagnostický ultrazvukový systém a ultraľahký ventilátor na ventiláciu pacientov. „Keď hovorím o partnerstve som veľmi rád, že jeho prvé reálne výsledky čoskoro pocíti aj verejnosť na Slovensku,“ povedal minister.

Šéf rezortu obrany avizoval aj ďalšiu podporu zo strany amerického partnera, ktorá by sa mala týkať prostriedkov pre Vojenský historický ústav, pričom ďalšiu intenzívnu podporu očakáva aj vo vzťahu k Múzeu SNP.

Delegácia ministerstva obrany a ozbrojených síl spolu s predsedom Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Jurajom Krúpom a zástupcom náčelníka Generálneho štábu OS SR genpor. Ľubomírom Svobodom navštívila aj pilotov Vzdušných síl OS SR, ktorí v Arizone prechádzajú výcvikom na nové stíhacie lietadlá F-16. „Zaujímal ma priebeh výcviku a tiež to, čo by piloti potrebovali z našej strany. Už teraz počas výcviku dosahujú fantastické výsledky a svoje úlohy plnia na vysokej úrovni, budeme im naďalej maximálne nápomocní,“ doplnil minister J. Naď.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.