MENU

Štátny tajomník Majer sa zúčastnil na otvorení

tematického týždňa EXPO Dubaj venovaného vesmíru


Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer sa na pozvanie rezortu školstva zúčastnil na výstave EXPO Dubaj, a to počas tematického týždňa venovaného vesmíru. V rámci podujatia sa stretol so zástupcami firiem a výskumných organizácii pôsobiacich v oblasti vesmírnych technológií a informoval ich o možnostiach čerpať finančné prostriedky na vedu a výskum prostredníctvom mechanizmov EÚ a NATO.

„Vesmír je čoraz väčším predmetom záujmu krajín z celého sveta, a to aj z pohľadu obrany a bezpečnosti. MO SR chce byť proaktívne aj v tomto smere – aj preto, že už v roku 2019 sa vesmír stal ďalšou operačnou doménou NATO. Vesmír a vesmírne technológie sme aj my zaradili medzi prioritné oblasti rezortného výskumu a vývoja do roku 2025,“ priblížil M. Majer s tým, že ministerstvo obrany kladie dôraz na úzku odbornú spoluprácu medzi akademickou obcou, priemyslom a verejnou správou a tiež efektívne zdieľanie informácií medzi zainteresovanými stranami.

Spoločná cesta štátnych tajomníkov MO SR a MŠVVaŠ SR, za účasti zástupcov MZVaEZ SR, SARIO, Slovenskej akadémie vied, či iných výskumníkov a podnikateľov je priamym dôkazom toho, že vláda v oblasti vesmíru považuje spoluprácu naprieč štátnou správou, akademickou obcou a súkromnou sférou za nesmierne dôležitú.

Marian Majer spolu so svojím náprotivkom z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovítom Paulisom otvorili diskusiu s medzinárodnou účasťou na tému vesmírneho výskumu. „Slovensko má v tejto oblasti veľký potenciál, avšak musíme mať na pamäti dôležitosť zachovania synergie medzi civilným, obranným a vesmírnym priemyslom,“ uviedol M. Majer.

Súčasťou programu slovenskej delegácie v Dubaji bola aj návšteva vesmírneho centra Mohammed bin Rashid.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ministerstvo hospodárstva

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.