MENU

Airacobra v mori pred Mundou

Vojna v ázijsko-pacifickej oblasti 1941-1945 zanechala na dne morí a oceánov mnoho lodných a leteckých vrakov. Ich čas sa napĺňa a artefakty ľudských rúk splývajú s prírodou. Dnes priblížime čitateľom vrak lietadla Bell P-39 Airacobra v mori pri Šalamúnových ostrovoch, tentoraz s pomocou priateľov - potápačov z Austrálie.

Šalamúnove ostrovy v juhozápadnom Tichom oceáne sa začínajú na severozápade Zelenými ostrovmi, ostrovom Buka a najväčším ostrovom súostrovia Bougainville, pokračujú dvomi rovnobežnými reťazcami tvorenými na severe ostrovmi Choiseul, Santa Isabel a Malaita a na juhu ostrovmi Vella Lavella, Kolombangara, Nová Georgia, Vagunu, Russelove ostrovy a Guadalcanal, aby ich na juhovýchode uzavrel ostrov San Cristobal. Súostrovie objavil v roku 1568 španiel Álvaro de Mendaña de Neira.

O dve storočia neskôr ich znovuobjavili Francúzi Philipp Carteret (1767) a Louis Antoine de Bougainville (1768). V 19. storočí ich kolonizovali Angličania a zriadili tu protektorát (1893). Ostrovy Choiseul, Santa Isabel a Bougainville zabralo Nemecké cisárstvo (1886) ako súčasť chráneného územia Nemeckej Novej Guiney, o ktoré však prišlo v I. svetovej vojne (1914). Klíma je tu tropické, vlhké, s teplotou 30 °C, každodennými prehánkami a v období dažďov s prívalovými lejakmi. Ostrovy boli a sú známe tropickými chorobami a ani v ére klimatizácie, chladničiek a moderných liekov nepatria medzi atraktívne destinácie. Inak je to s potápačmi a milovníkmi histórie.

Text: Martin Stolár, RNDr. Michal J. Stolár
Foto: archív autorov, Martin Henry, Peter Nelson

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 10/2021, ktorý vyšiel 29. 9. 2021.

Obsah L+K 10/2021 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.